tirsdag 14. september 2021

1001 godnatthistorier - 736. Historien om Frida Frikadelle

 

736. Historien om Frida Frikadelle

-          Frida Frikadelle er så stolt av det fine navnet sitt, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Frikadelle? Det var et merkelig navn.

-          Egentlig er hun ikke særlig annerledes enn Kjell Kjøttbolle og Kjartan Kjøttkake. Den eneste forskjellen må være at hun bare er litt flatere enn de to andre.

 

-          Akkurat som Kjartan og Kjell elsker hun Bruno Brunsaus over alt i verden. Får hun ikke en øse eller to med Bruno over seg, kan det være det samme, sier Frida.

-          Egentlig er Frida Frikadelle dansk. Det er derfor hun er flatere enn både Kjell og Kjartan. Slik er det bare når man kommer fra Danmark.

-          Da kommer pannekakene sikkert også fra Danmark?

-          Det er slett ikke umulig. Det er jo et eventyr om pannekaken som rømte og rullet sin vei. Skal en pannekake rulle, må det jo være ganske flatt.

-          Hvorfor Frida Frikadelle egentlig er flat, er jeg ikke sikker på. Frida har selv sagt at da danskene dro til England for over tusen år siden, måtte de ro når det ikke var vind. Det var ganske hardt å sitte på tretoftene og ro i dagevis. For at det skulle bli litt mykere, la de kjøttkaker pakket inn i rådyrskinn på toftene. Når de hadde sittet på kjøttkakene noen dager, var de mye bedre enn før, og de kalte dem for frikadeller. Siden danskene rodde til mange land, begynte folk å spise frikadeller der også.

-          Det der hørtes helt tullete ut.

-          Opp til deg om du vil tro på Frida Frikadelle eller ikke. Det er iallfall hva hun pleier å fortelle hvis noen spør.

-          Frida forstår ikke hvorfor hun aldri blir invitert når det er julebord. Når Mons Medisterkake blir bedt, burde jo også hun få lov å komme. Men nei. Likevel er ikke Frida sur og sint for det. Mons på pent finne seg i at han er julemat og ikke får komme til bords resten av året. Noen restauranter har nok forsøkt å selge juletallerken hele året, men det er aldri særlig vellykket.

-          I gamle dager var de fleste fornøyde om de kunne spise seg mette. Da var det helt greit med frikadeller som var blitt sittet på mens danskene rodde til England. Nå for tiden er mange mer kresne og vil gjerne spise gourmetmat.

-          Hva er det for noe rart?

-          Det er helst mat som smaker litt spesielt og blir lagt pent på tallerkenen. Gourmetmat skal gjerne serveres på bord dekket med linduk og spises med sølvbestikk. Frida ville gjerne ha innpass på gourmetrestauranter og etter hvert greide hun det. Siden hun reiste rundt i flere andre land, fikk hun med seg litt krydder. Mutte Muskatnøtt fikk hun fra Holland. Ha ga litt ekstra smak til Frida.

-          Mutte? Var ikke det han som hjalp mot promping også?

-          Jammen husker du godt. Det med prompingen var iallfall hva folk trodde, men det er nok ikke sant. Det som er sant, er at på de fleste danske restauranter har de Frida Frikadelle på menyen. Og jeg vet at hun ikke liker å bli sittet på. Det har hun selv fortalt meg.

Frikk, frakk, frute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: