tirsdag 9. juli 2019

1001 godnatthistorier - 12. Historien om Finn Fluesnapper


12. Historien om Finn Fluesnapper
-          Våren er en deilig tid, sa fru Fantasia da hun igjen satt på sengekanten til M.
-          Det synes Finn Fluesnapper også. Han har tatt på seg den fineste drakten sin. Nesten kjole og hvitt, som folk sier. Ikke rart folk kaller familien hans for svarthvit fluesnapper.
-          Men hvorfor sitter han ofte og klipper slik med vingene?
-          Det skal jeg fortelle deg. En vakker vårdag slik som nå, satt Finn utenfor vinduet til Signe Sydame. Signe holdt på med saksen for å klippe stoff til en sommerkjole som fru Fisfin hadde bestilt. Fru Fisfin var svært nøye på det, og Signe Sydame klippet med saksen på alle mulig måter. Finn Fluesnapper ble så opptatt av klippingen at han også begynte å klippe. Med vingene selvsagt, for Finn hadde ikke saks. Etter det greide han ikke å stoppe. Det er grunnen til at når du ser Finn Fluesnapper sette seg på en grein, så klipper han noen ganger med vingene. Ikke mange fugler gjør det.
-          Åja, sa M.
-          Mens han sitter slik og klipper, liker han å synge en liten trall.
-          Fordi Finn Fluesnapper har brukt så langt tid på å pynte seg i kjole og hvitt før han reiser til Norge, så kommer han ganske sent på våren. Finn liker å bygge rede i et hult tre eller i en fuglekasse. Når han somler slik, er de fleste gode redeplassene opptatt. Kjell Kjøttmeis som har vært hjemme hele vinteren, har sikret seg en av de fineste fuglekassene i hagen til fru Fisfin.

-          Fordi Kjell er større enn Finn, er Finn litt forsiktig når han vil at Kjell skal flytte.
-          Med Blit Blåmeis er det annerledes. Hun er mindre enn Finn. Hun er så liten at hun ikke kan si r klart og tydelig. Hadde hun kunnet det, hadde hun sagt at hun het Brit Bråmeis. Nå blir det bare Blit Blåmeis.
-          Så rart, sa M. - At det ikke bare er i barnehagen noen sier l i stedet for r.


-          Blit Blåmeis er ikke store tassen, men hun er en hissigpropp. Akkurat som Finn Fluesnapper. Derfor blir hun skikkelig sint når Finn titter inn gjennom hullet i kassen.

-          Fuglekassen i hagen til Gundersen er ikke så fin som den hos fru Fisfin, men Blit Blåmeis er fornøyd. Helt til Finn Fluesnapper titter inn. Blit ligger allerede og ruger på åtte egg og blir rasende når hun ser Finn. Hun flyr ut og roper på broren sin, Blol Blåmeis.
-          Dessverre for dem er Finn Fluesnapper både større, sterkere og hissigere. Det ender med at Blit og alle eggene hennes blir kastet ut. Finn setter seg på en grein utenfor og synger av hjertens lyst.
-          Noen dager senere kommer kona hans, Fia Fluesnapper. Hun er ikke så fin i klærne som Finn. En skulle nesten ikke tro de var i samme familie.

-          Fia titter inn i fuglekassen og ser på det fine reiret Finn har laget der inne. Hun nikker på hodet, klipper med vingene og kryper inn gjennom hullet.
-          En uke senere ligger det 4 blå egg der inne.

-          Noen uker senere begynner små, søte fluesnapperunger å komme ut av eggene. De er helt nakne og har ikke fjær i det hele tatt.

-          Jeg vet ikke om jeg skal fortelle det, sa Fru Fantasia, - men en dag hendte det noe helt forferdelig.
-          Goggen Grønnspett hadde også unger. De vokste fort og var veldig sultne. Goggen greide ikke å finne nok mat til dem der de lå nede i hullet i ospetreet og skrek.

-          Goggen hadde lenge sett at Finn og Fia Fluesnapper holdt til i hagen hos Gundersen. Når han en dag hørte svake fuglepip inne i kassen hver gang Finn og Fia kom flygende med mat i munnen, kunne han ikke dy seg. Hans egne unger var sultne og skrek etter mat.

-          Goggen begynte å hakke i hullet for å gjøre åpningen større. Da han fikk hodet inn, stjal han alle ungene der inne. Det hjalp ikke at både Finn og Fia flakset omkring. Goggen Grønnspett var for stor. Snart var fuglekassen tom.

-          Dagen etter var Gundersen i hagen og luket ugress i gulrotsenga. Han ristet på hodet da han så hva som hadde hendt og bestemt seg for å spikre fast en liten metallplate rundt hullet for å gjøre det vanskeligere for Goggen Grønnspett neste år.

-          Klipp, klapp, klute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: