mandag 15. juli 2019

1001 godnatthistorier - 18. Historien om Mysil Mygg


18. Historien om Mysil Mygg

M fikk absolutt ikke sove. Hva var det for noe som fløy rundt i soverommet og laget slik lyd? Heldigvis kom Fru Fantasia. Hun bare viftet med tryllestaven og så ble det stille.

-          Det var Mysil Mygg, sa hun.
-           
-          Hvem er Mysil Mygg, spurte M.
-           
-          Det er en travel dame, svarte feen.
-           
-          Nå kommer hun rett fra salamanderdammen borte i skogen her. Der har hun vært noen uker, men det var ikke noe værende sted på grunn av Sakkeus Salamander.

-          Hadde det ikke vært for Sakkeus, hadde hun holdt seg i nærheten av dammen. Det startet da hun var et myggegg. Mysil kunne ikke skjønne hvorfor moren skulle legge eggene sine akkurat der. Hadde hun sett seg om, ville hun jo sett Sakkeus Salamander, men hun hadde det sikkert for travelt.

-           
-          Mysil var inne i et av de siste eggene moren la i dammen. Det var heldig, for da søsknene hennes ble klekket, var Sakkeus Salamander på pletten og spiste opp nesten alle sammen. De trodde de svømte trygt omkring i dammen. Mysil så det som hendte og greide å gjemme sig innimellom noen råtne blader på bunnen. Når hun måtte opp og puste, passet hun på å gjøre det slik at Sakkeus ikke kunne se henne.


-          Det var ikke like lett bestandig, så da hun ble til puppe, var det bare to igjen av alle eggene som ble lagt for noen uker siden. Det var hun og Mads. De passet på å holde seg inne på grunt vann og i skjul.

-          Om de var så heldige å komme helskinnet vekk fra dammen, hadde de bestemt at de skulle holde sammen. Begge to var heldige og kom seg usett ut av puppen.

-          Hva skulle de gjøre nå, mon tro? Ingen av dem likte å tenke så mye på fremtiden, så de bare fløy av gårde for å komme lengst mulig vekk fra dammen og Sakkeus Salamander.

-           
-          - Mysil hadde aldri sett seg i speilet. Derfor innbilte hun seg at var svært vakker. Store øyne hadde hun iallfall.
-           
-          Ja, mygg ser godt. Det er viktig, for det er mange farer som truer en liten mygg. Nesten alle småfugler elsker å fange mygg for å gi til ungene sine. Noen steder er det så mye mygg at de nesten skygger for sola.
-           
-          Der er hun igjen, sa M. – Jeg hører henne.
-           
-          Så sannelig. Nå skal jeg sitte helt stille, så ser vi hva som hender.
-           
-          Tør du det, spurte M. Hun kan jo stikke?
-           
-          Å suge blod fra en fe er verst for henne, sa fru Fantasia. – Sitt helt stille nå. Hysj!
-           
Summingen kom nærmere og nærmere før det ble helt stille.

Mysil satte seg ned og løftet på det ene benet da hun gjorde seg klar til å stikke.
-           
-          Hvorfor løfter hun på benet slik, spurte M.
-           
-          Ja, nå spør du mer enn jeg kan svare. Men se nå. Hva er det Mysil gjør?

-          Hun bøyer seg ned og stikker stikkesnabelen inn for å suge blod.

-          Enda hun nesten hadde fylt opp bakkroppen med blod, fortsatte hun å suge. Hadde Mysil tenkt seg om, ville hun skjønt at det begynte å bli for mye. Sugde hun mer nå, ville hun ikke greie å fly. Hun ville bli alt for tung.

-           
Det ble som fru Fantasia hadde sagt. Mysil Mygg trakk snabelen ut, begynte å slå med vingene, men kom ikke av flekken. Fru Fantasia rørte på Mysil med tryllestaven slik at hun sovnet.

Det samme gjorde M.

Og stikk, stakk, stute, så er den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: