fredag 26. juli 2019

1001 godnatthistorier - 28. Historien om Gro Gris


28. Historien om Gro Gris

-          I kveld skal jeg fortelle om Gro Gris, sa fru Fantasia da hun satte seg på sengekanten til M.
-           
-          Hun var en av sytten grisunger.
-           
-          Nei, det går ikke an, sa M forbauset. – Så mange!
-           
-          Nå skal du høre. Da Gro ble født hos Bjørnar Bonde, bestemte Berit Bondedatter at hun ville ta seg spesielt av lille Gro. Det var så mange grisunger som ble født den gangen at det ikke var plass til alle ved pattene til moren. Derfor fikk Gro melk av tåteflaske etter noen dager. Hun greide ikke å få i seg nok melk fordi de fleste andre smågrisene var sterkere enn henne.

-          Berit og Gro ble gode venner. Da Gro ble litt større, fulgte hun etter Berit nesten over alt. Når de dro på stranda for å bade, var Gro med. For at hun skulle ha selskap, fikk hun med seg Gry Smågris. De to likte å svømme om kapp inne på grunna.

-          Her er det Gro som svømmer først med Gry like etter. Noen ganger syntes hun at hun så noen som lignet på henne nede i vannet.

-          Men hun måtte vel ha drømt.

-           
-          Når de var på stranda, koste de seg nesten glugg i hjel. Oppe av vannet ristet de seg så det sprutet på Berit. Og så mange barn det var å leke med. Å leke sisten var noe av det morsomste, for ingen av barna greide å holde følge med de to. De rotet rundt med trynene sine over alt. Noen ganger greide de å stjele mat som lå rundt omkring. En sjelden gang fikk de tak i iskrem som noen hadde satt fra seg. De så seg omkring før de begynte å slikke i seg.

-          Når noen hadde satt fra seg isen slik, kunne det jo bare være for at Gro og Gry skulle forsyne seg?

-           
-          Etter hvert begynte Gro Gris mer og mer å føle seg som dem hun var sammen med, Berit og de andre barna. Rett som det var når hun fant en ledig stol, satte hun seg i den. Å suge drikke gjennom sugerør var ingen sak.

-          Siden hun hadde sett Berit skrive hjemme, prøvde hun selv å gjøre det samme. Å lese var ikke lett, men fikk hun på seg briller, trodde hun at hun skulle klare det. Når Berit gikk på skole, kunne vel også hun gjøre det.

-          Når hun så seg i speilet, syntes hun at hun så ganske klok ut. Hun bestemte seg for at når skolen begynte til høsten, ville hun være med Berit.  Hun var helt sikker på at det var griselett å lære å skrive og regne. Gro bestemte seg for at hun ville bli svinaktig god når hun begynte sammen med Berit.

-           
-          For at hun ikke skulle bli seende så veldig annerledes ut enn de andre barna, bestemte hun at hun måtte ha på seg klær. Alle som gikk på skole, hadde klær. Akkurat nå når hun var så liten, forstod hun at det nok var litt for langt å gå til skolen. Kan hende kunne hun bli kjørt i barnevogn?

-          Siden Gro Gris var så mye sammen med Berit, så hun mye som overbeviste henne om at hun MÅTTE begynne på skolen til høsten. Hvorfor var det ellers så mange bilder av griser som var på skolen eller hadde på seg skolesekk?

-          Det aller rareste syntes Gro Gris, var at hun var helt sikker på at hun begynte å forandre seg. Hvorfor kunne ikke hun gå like godt på to ben som Berit? Hun begynte å øve seg på å stå. Det gikk veldig greit dersom hun hadde noe å støtte seg på.

-          Gro fant frem til bøker hvor griser gjorde helt andre ting enn å traske rundt på alle fire og rote i jorda med trynet. Med litt hjelp fra Berit lærte hun seg å spille gitar. Det var slett ikke så vanskelig. Synge kunne hun jo også. Faktisk mye bedre enn mange av de bandene hun hadde hørt Berit lytte til.

-          En dag da hun kom foran speilet inne på rommet til Berit, reiste hun seg opp og ble ikke lite overrasket over hva hun så. Hun hadde forandret seg ganske mye. Hun kunne til og med smile nesten akkurat som Berit.

-          Det kunne ikke være mulig. Grisetennene var blitt borte. Hva ville bli det neste?
-           
-          Det eneste problemet var den stygge hjørnetannen som stakk ut. Hun måtte snakke med Berit Bondedatter om de ikke kunne ta en tur til tannlegen før skolestart.
-           
Gris, gras, grute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: