tirsdag 23. juli 2019

1001 godnatthistorier - 26. Historien om Eddie Edderkopp


26. Historien om Eddie Edderkopp

-          Hvem er det som eier det edderkoppnettet som er utenfor vinduet mitt, måtte M spørre da fru Fantasia satt på sengekanten den kvelden. – Nettet har vært der i flere dager nå, og det er så fint når sola skinner gjennom det.

-          Neimen er det ikke Eddie Edderkopp som sitter der i midten, sa feen. – Det er et skikkelig stykke arbeid han har gjort her, men jeg tror ikke han er helt ferdig. Han har litt igjen i midten, ser det ut til.

-           
-          Eddie er en korsedderkopp, og han er en av de flinkeste til å spinne i hele insektland. Det er mange som vil kjøpe de trådene han lager, for de kan bli brukt til nesten alt mulig.
-           
-          Er det noen som vil kjøpe edderkoppspinn?
-           
-          Ja, det er det. Vi har alle de unge edderkoppene som ikke har lært å spinne ennå. Når de skal ut å reise, kan de ikke ta edderkoppfly eller edderkoppbil. I stedet kjøper de et lite nøste med edderkopptråd av Eddie. En dag det blåser litt, krabber de opp i toppen av et gresstrå eller et lite tre. Derfra nøster de ut tråden. Når de har nøstet ut nok og tråden flagrer i vinden, slipper de taket og flyr av gårde. Hvis du ser etter en høstdag, vil du se mange tynne edderkopptråder som henger i gress, busker og trær. Det er edderkopper som har vært ute på reise. Noen ganger kan de fly flere tusen meter oppe i lufta. De bare holder seg fast i tråden, og så flyr de med vinden.
-           
-          Det visste jeg ikke, sa M.
-           
-          Eddie Edderkopp får betalt med små insekter og andre godsaker. Det er derfor han er så stor og feit.

-          Eddie har også en fast avtale med Merete Marihøne. Livretten til Merete er bladlus. Men det kjedelige med bladlus er at de er så klissete. Når alle bladlusene sitter samlet på en grein og suger søt saft fra bladene, blir det sukkerkliss over alt. Merete liker ikke å gå dit for å finne seg en bladlussteik til frokost eller til middag. I stedet kjøper hun en tråd av Eddie og setter seg litt høyere opp for å fiske. Når Eddie Edderkopp ikke har mer tråd igjen å selge, forsøker hun å sette seg i toppen av kvisten slik at hun ikke får sukkerkliss på bena.

-          Noen bladlus er brune. Andre er grønne. Men alle sammen smaker like godt, synes Merete. Barna hennes, marihønelarvene, liker de grønne bladlusene best.

-          Det samme gjør Eddie Edderkopp. Ikke noe er så godt som en skikkelig stek av grønn bladlus. Det er derfor han spinner og spinner og knapt har tid til å gjøre sitt eget nett ferdig.

-          Noen edderkopper kan ikke lage edderkopptråder i det hele tatt. Det eneste de kan gjøre er å veve den tråden de får av Eddie. Derfor kalles de vevkjerringer. Dersom en vevkjerring er så heldig å få kjøpt garn av Eddie, kan de sitte lenge og veve et stort teppe.

-          Utpå høsten når Eddie Edderkopp har spist seg stor og mett, er det mer arbeid. Han og Edvina har fått en stor flokk med edderkoppunger. De må ha mat og de må passes på hele tiden. Helst bør ungene holde seg i nærheten av nettet.
-          Nede på bakken er det mange farer som lurer. En av de farligste der nede på bakken er Lauritz Løpebille. Det er ikke uten grunn at han kalles løpebille. Det er nesten ingen som er raskere enn han når det gjelder å løpe. Ser han noen edderkoppunger eller noe annet spiselig, er han der før noen vet ordet av det.

-          Men holder de seg i nettet slik Edvina og Eddie sier de skal, kan ikke Lauritz ta dem. Verre er det med Wilfred Veps som kommer fra vepsebolet i et gammelt jordrottehull like ved.

-          En dag kom Wilfred Veps veldig nær nettet til Eddie. Wilfred trodde nok at han kunne stjele noen av edderkoppungene. Med det ble verst for ham selv. Plutselig ble han sittende fast i en tråd og kom ikke løs. Dermed var Eddie der og nøstet Wilfred inn så han så ut som en pakke. Han kunne ikke røre verken vinger eller ben.

-          Dessverre ble nettet til Eddie Edderkopp nesten helt ødelagt. Det var blitt høst og han hadde ikke mer tråd igjen. Eddie fant seg derfor et lunt sted under en gresstue. Hvis han var heldig, ville han kanskje overleve vinteren, tenkte han.

-           
-          Spinn, spenn, spute, så var den historien ute.
-           
 Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: