søndag 14. juli 2019

1001 godnatthistorier - 17. Historien om Jorunn Jordbær


17. Historien om Jorunn Jordbær

-          Mmmm, sa fru Fantasia. – Det var godt!
-          Hva da, spurte M.
-           
-          - Jordbær, vel, svarte feen.
-           
-          Åja, sa M.
-           
-          I kveld skal jeg fortelle om Jorunn Jordbær, det søteste jordbæret i jordbæråkeren. Her er hun forresten.
-           
Hun holdt frem et stort og rødt jordbær.

-          Henne kjenner jeg jo fra før! Var det ikke hun som var sammen med Per Potet i butikken?
-           
-          Det stemmer.
-           
-          Hva er de prikkene som er utenpå henne?

-          De små gule prikkene er frø, jordbærfrø.

-           
-          Det visste jeg ikke, sa M.
-           
-           Hvis du vil, kan du så dem i jorda. Da blir det nye små jordbærplanter. Men de fleste jordbærplantene kommer fra stiklinger, små planter som vokser ut til alle kanter.

-          For Jorunn Jordbær er det en lang vei fra stikling til hun blir rød og moden. Veien dit er farlig også. Det starter om vinteren.

-           
-          Hvis det ikke kommer snø om vinteren som dekker jordbærplantene, kan mange av plantene fryse i hjel.
-           
-          Våren, derimot, er en deilig tid for jordbærplantene. De vokser, får nye blader og blomster. Alt kunne vært bra i jordbæråkeren, og Jorunn Jordbær hadde ikke trengt å bekymre seg, hadde det ikke vært for Sara Snutebille.

-          Sara er ganske så liten. Bare noen få millimeter lang. Det er ikke lett å finne henne og familien i en stor jordbæråker.

-          Sara Snutebille liker å gnage på jordbærplantene, særlig på stilken til blomsterknoppene. Hun må jo ha noe å spise. Etter at hun har spist, legger hun egg i knoppen. Da blir det ikke jordbær av den blomsten.


-          Hun kan også lage små hull i jordbærblomstene, men det gjør ikke noe. Det blir jordbær likevel.

-           

-          Men det er verre ting enn snutebiller. Den som Jorunn Jordbær liker minst i jordbæråkeren, er Sine Snile. Sine liker seg best når det er vått og godt. Noe av det beste hun vet er nettopp jordbær.

-          Denne sommeren har Jorunn Jordbær vært heldig. Hun har verken hatt besøk av jordbærsnutebiller eller sniler. Det har regnet akkurat passe, og hun har vokst fra kart til modent bær. Om nettene drømmer hun om alt det vidunderlige som vil skje.

-          Men toppen av alt må være å ligge på en stor bløtkake. Kanskje komme i et bryllup og bli beundret mens hun ligger på et fint fat. Da er hun hovedpersonen – det vakreste jordbæret i verden!

-          Slik ligger Jorunn Jordbær og drømmer om natten. Om dagen tenker hun nesten ikke på annet.

-           
-          Herligheten varer dessverre ikke lenge, for ingen trær vokser inn i himmelen uansett hvor mye vi vil. Det begynner å regne. Ikke bare én dag, men flere på rad. Hva er det som skjer? Jorunn merker at hun har fått litt grått støv på seg. Hun er ikke lenger like fin og rød. Det blir finvær igjen og jordbærplukkerne kommer. De heldige bærene blir plukket i kurver og satt i jordbærkasser.
-           
-          Bjørnar Bonde skritter bredbent rundt i åkeren og gir beskjeder til plukkerne. – Råtne bær i randa, roper han. Alle råtebær som er grå, må kastes i randa!
-           
-          Jorunn ser på seg selv og de nærmeste bærene. Hva er det som har skjedd? Og hun som var så rød og fin bare for noen dager siden.

-          Før hun vet ordet av det, blir hun nappet av stilken. Det gjør skikkelig vondt! Så ligger hun i randa sammen med de andre råtebærne. Noen vemmelige spyfluer går rundt og slikker på henne. Og hun som var det vakreste jordbæret i verden og skulle ha hedersplassen på en bryllupskake.

-           
-          Ikke vær lei deg, Jorunn Jordbær, sa Sanna Spyflue. – Jeg er iallfall glad i deg.
-           
Surr, sarr, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: