torsdag 18. juli 2019

1001 godnatthistorier - 21. Historien om Tor Tordivel


21. Historien om Tor Tordivel

-          Hva er det for en bille som kryper på dynen min, sa M.
-           
Fru Fantasia la fingeren på munnen til M

-          Ikke snakk så høyt. Mamma eller pappa kan komme. Nå skal jeg fortelle deg om skogtordivelen. Han heter forresten Tor Tordivel.
-           
-          Det var et fint navn.
-           
-          Så er også Tor en fin bille. Han glinser i blåsvart. Enda finere farger har han under.

-          Tor er råsterk. Dersom du trykker ham ned, greier han likevel å gå. Jeg tror nesten det ikke er noen biller som er så sterke som Tor.

-           
-          Tor har en fetter som er litt større enn ham selv, Gunder Gullbasse. Men de treffes ikke så mye. Gunder liker å fly rundt fra blomst til blomst, mens Tor trives best på bakken. Ingen av dem er særlig opptatt av hvordan de ser ut, men spesielt Gunder er lett å legge merke til. Han heter ikke gullbasse for ingen ting.

-          Tor og Tora Tordivel er travelt opptatt det meste av sommeren. Noen er glad i jordbær som Sindre Skogsnile. Tor og Tora kan spise det meste, men det de liker best, er møkk.

-           
-          Møkk! Du mener bæsj?
-           
-          Ja, svarte feen. - Møkk er det beste de vet. De spiser ikke så mye selv, men tordivellarvene spiser møkk.
-           
-          Tor er aldri så lykkelig som når han finner en stor sauelort i skogen. Da roper han på Tora og sammen graver de et dypt hull like ved. Ned i hullet trekker de all den møkka de får plass til. Så legger Tora et egg eller tre før de tetter igjen hullet med jord. Der nede lever tordivellarvene hele sommeren og hele vinteren. På forsommeren kommer de ut, og da er de tordivler.
-           
-          Etter en måneds tid med travelt arbeid, tenkte Tor at han ville reise på ferie. Men hvor var spørsmålet. Selv om han hadde fløyet mye rundt, hadde han ikke hatt tid til å se seg om. Han hadde stort sett lett etter sauemøkk og annen møkk. Men å ta ferie på en stor kukake var han ikke mye lysten på.

-          Han var sikker på at det måtte finnes andre steder. Av Gunder Gullbasse fikk han vite at det var en liten øy ikke langt unna. Der var det massevis av blomster i alle farger fulle av både nektar og blomsterstøv. Gunder visste ikke om et bedre sted å reise på ferie i hele verden.

-          På øya var det en kjempestor blomstereng som de hadde nesten helt for seg selv. Det var ingen bier der og heller ikke så mange andre insekter. Det eneste var at det var en liten koloni med flaggermus som holdt til i en hule nederst til venstre på øya. Om Tor bare fløy om dagen, var de ikke noe å bry seg om.

-           
-          En tidlig morgen før det var helt lyst fløy de over til øya.

-          Tor var virkelig glad for at han hadde blitt med Gunder Gullbasse. Nesten over alt var det blomster. Ville han ta seg et bad, var sjøen like ved. Sammen fløy de rundt fra blomst til blomst og hadde gode dager. Det gikk noen sauer og kuer rundt og beitet, men han savnet ikke møkka deres en eneste dag.

-          Når kvelden kom, var begge to gode og mette. Kan hende var det sjøluften som gjorde at Tor sovnet så tidlig, men det kunne godt være at han ble søvnig av all den gode maten. Det samme kunne det være. Tor og Gunder koste seg glugg i hjel.

-           
-          Ble de lei av å være i blomsterenga, fløy de bare høyere opp nærmere skogkanten hvor det var andre blomster.

-          Slik gikk dagene i sus og dus sammen med blomsterfluer og andre insekter som trivdes i blomsterengene. Spesielt blomsterfluene kunne ikke Tor Tordivel annet enn å beundre. Hvordan kunne de fly slik? Som lyn skvatt de frem og tilbake før de stod helt stille i luften. Tord prøvde det samme selv, men det var helt umulig å få til.

-          Hvordan fikk de det til? Tor spurte, men ingen av blomsterfluene kunne gi gode svar. Vi bare gjør slik, sa de når de en sjelden gang slo seg til ro på en blomst lenge nok til at Tor kunne spørre.

-          Det var ikke til å bli klok av. Tor forsøkte å herme, men det endte bare med at han falt pladask til bakken. Han måtte nok bare finne seg i at han var den han var, Tor Tordivel.
-          Likevel ble han ofte stående på en blomst og beundre luftakrobatene. Hvordan fikk de det til?

-          En kveld gjorde Tor Tordivel noe dumt. Da de ble mørkt la han seg ikke til å sove som Gunder Gullbasse. Rett som det var før sengetid, hadde han kjent den deilige duften av nattfioler. Har du kjent den duften glemmer du den ikke. Det gjorde heller ikke Tor. Da det skumret, fløy han bare etter lukten. Inne i skogen et sted fant han dem, nattfiolene.

-          Han ble så glad at han helt glemte tiden. Dess lenger det led ut på natten, dess sterkere ble duften av nattfiolene.

-           
-          Da var det han hørte det. PING. PING. PING. Flaggermus! Det var lyden av flaggermus på jakt! Dere så han en like ved!

-          Med åpen munn kom den mot ham. Tor klappet sammen vingene og falt som en stein. Rett ned i en bløt kuruke som var lagt der samme dag. Han grov seg så dypt ned han kunne og ble der til det lysnet av dag.

-           
-          La han seg til å sove midt i en kukake, måtte M spørre.
-           
-          Det er fordi han er en tordivel, sa feen og trakk dynen over M.
-           
Tott, tatt, tute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: