søndag 7. juli 2019

1001 godnatthistorier - 10. Historien om Kjell Blåskjell


10. Historien om Kjell Blåskjell
Vinden suste i grantrærne. M lå i sengen og undret seg over hvor all vinden kom fra og hvor den skulle.
Så satt selvsagt fru Fantasia på sengekanten. Som sedvanlig.
-          Akkurat det samme undrer Kjell Blåskjell på også, sa feen.
-          Han ligger i sjøen og ser bølgene over seg. Hvor kommer de fra, spør han seg selv.

-          Kjell Blåskjell har ikke bestandig vært så stor som han er nå, men det er en annen historie.
-          Nå satt han her på berget og tenkte på andre ting. Bølgene over ham var store. Han måtte holde seg fast for ikke å bli skylt bort. Rundt ham hadde det vært tett i tett med blåskjell, men nå var de ikke så mange. Noen var blitt tatt av bølgene. Andre hadde forsvunnet på annet vis. Det var mange farer som truet et lite blåskjell.
-          Du har sikkert hørt om Hogne Hummer, sa fru Fantasia.
-          Den som kommer i klørne hans, må ha et veldig tykt skall. Heldigvis kommer han ikke så ofte opp fra dypet. Hogne holder seg helst i nærheten av steder hvor han kan gjemme seg og vente på at noe spiselig kommer ned til ham. Så er det blåskjellknaskeren Stein Steinbit. Kjell Blåskjell blir virkelig redd nå han hører at Stein er på ferde.

-          For det er ikke bare kråkeboller han spiser. Om natten kommer han rett som det er inn på grunt vann for å knaske blåskjell. Heldigvis er det ikke ofte Stein Steinbit kommer dit Kjell Blåskjell holder til.
-          Verre er det med hissigproppen Sigbjørn Strandkrabbe. Han løper rundt på grunt vann og biter i alt, enten det rører på seg eller ikke.

-          Det er også andre som kryper rundt på bunnen. Erik Eremittkreps bryr ikke Kjell seg noe om. Han er for treg. Dessuten er han ganske liten og kan ikke gå løs på store blåskjell. Erik er en hyggelig fyr og slår ofte av en prat med Kjell når han rusler forbi. Det er ikke så mye som hender inne i fjæra, men Erik Eremittkreps vet det meste.

-          Den Kjell Blåskjell er mest redd for, er Sonja Sjøstjerne. Hun kan se vakker ut der hun beveger seg sakte rundt omkring, men hun er en farlig dame.
-          Hvordan kan hun være farlig, spurte M. Jeg har tatt henne opp fra vannet flere ganger. Det eneste som er litt vemmelig, er at hun suger seg fast i hånden min slik at jeg må dra henne løs. Ikke er hun så stor heller.
-          Noen ganger kommer hun sammen med alle søstrene og brødrene. Da blir Kjell virkelig redd.

-          Når de kommer i flokk, kan ikke blåskjellene gjøre annet enn å lukke seg. Du har sikkert merket at når du tar på et levende blåskjell i vannet, så kniper det skallene igjen og lukker seg. Men blåskjell må puste de også, akkurat som deg. Før eller senere må de åpne seg for å trekke pusten. Da er Sonja klar. Hun vrenger magen sin inn i blåskjellet og spiser det opp. Etter mange timer er hun ferdig med å spise og er god og mett.

-          Heldigvis er det noen som kan hjelpe. Torstein Torsk for eksempel. Om kvelden kommer han og de andre i torskefamilien inn mot land for å spise småkrabber, sjøstjerner og annet som lever i fjæra.

-          Selv om strandkrabbene ser skumle og farlige ut, er de ikke mer enn en munnfull for Torstein Torsk.

-          Jafs, så er Sigbjørn Strandkrabbe forsvunnet ned i magen til Torstein. Om han da ikke klyper seg fast i torskeskjegget. Det gjør skikkelig vondt, og hvis Sigbjørn er heldig, greier han å gjemme seg innimellom tangen.

-          Sjøstjernene går samme veien. Jafs! Ned i magen til Torstein Torsk.
-          Torstein Torsk og Kjell Blåskjell er gode venner. Når de treffes, forteller de hverandre siste nytt om det som hender i havet.
-          Kjell har flere ganger spurt Torstein om han vet hvor bølgene kommer fra og hvor de skal hen. Torstein har snakket med alle han kjenner, men ingen kan svare på det.
-          Kanskje mamma eller pappa vet det, sa M.
-          Ja, du kan jo spørre dem, svarte feen.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: