lørdag 13. juli 2019

1001 godnatthistorier - 16. Historien om Ea Ærfugl


16. Historien om Ea Ærfugl

-          Har du hørt lyden av ærfugl før, sa fru Fantasia.
-           
-          Om vinteren og tidlig på våren ligger de ute på sjøen og sjoer. De venter på at sola skal komme høyere på himmelen og fortelle at nå er det på tide å bygge reir.

-          Erling Ærfugl er en skikkelig jålebukk. Særlig er han stolt av den grønne flekken i nakken. Den pusser han på rett som det er.

-          Erling er skikkelig lat. Helst liker han å svømme rundt og ta seg ut. Av og til dykker han ned og finner en munnfull mat. Det er det hele.
-          Helt annerledes er det med kona hans, Ea Ærfugl. Om våren strever hun og sliter fra morgen til kveld. Om våren er hun sammen med Erling noen korte uker, men før hun har lagt egg, er Erling borte.

-          Han drar ut mot havet sammen med mange andre hanner og har glade dager der ute.

-          Hva han gjør der ute, vet jeg ikke, men jeg tror de bare flakser med vingene for å vise seg. Ellers gjør de absolutt ingen ting unntatt å spise og sove. Skikkelige slabbedasker!

-           
-          Det er dårlig gjort, sa M. - De passer ikke på ungene sine en gang?
-           
-          Nei, sa feen. – Alt det arbeidet må Ea gjøre når Erling er ute ved havet med kameratene sine. Slik er det bare. Når Erling Ærfugl har dratt sin vei, må Ea bygge reir. Det gjør hun på bakken. Helst på et lunt sted. Hun samler sammen kvist, tang og gress. Så forer hun reiret innvendig med dun som hun napper ut av brystet sitt. Det gjør veldig vondt å nappe slik, men hun er nødt til å gjøre det før hun legger egg.

-          Når Ea Ærfugl synes hun har nok dun, legger hun de første eggene.

-          Dersom hun må ut på sjøen for å finne mat, dekker hun til eggene med dun for at de skal holde varmen. Det var nå hun skulle hatt Erling i nærheten. Da kunne han ligget på eggene mens hun var ute, men det er kan hende like greit at han ikke gjør det. Hadde han ligget og ruget, hadde han vært en fargeklatt som hadde syntes på lang vei. Derfor er det nok best at han holder seg unna, jålebukken!

-          Nå har Ea lagt flere egg. På langt hold er det ikke lett å se henne, for hun har nesten samme farge som bakken. Dette er tiden da Erling Ærfugl og de andre hannene skulle ha vært i nærheten. Da kunne de jaget bort Mina Mink og Reidar Rev som holder til oppe i skogen. De kunne iallfall sagt fra når de kom farlig nær.
-          I stedet må Ea stole på at Skule Skarv og Gunda Gråmåse sier fra. De er mye større enn Ea, og når de har med vennene sine, blir både Mina Mink og Reidar Rev nødt til å løpe sin vei. Skule Skarv er grei. Han og Ea Ærfugl er venner.

-          Han ser ikke så pen ut med det skarpe nebbet sitt, men han spiser bare fisk.


-          Verre er det med Gunda Gråmåse. Hun er flinkere til å jage bort uvedkommende, men ser hun muligheten til det spiser hun både ærfuglegg og unger.
-           
-          Hun ser så hvit og uskyldig ut, men utseendet bedrar.


-          Gunda Gråmåse og Surt Svartbak er av samme sorten. Pene, men farlige.


-          Surt er skarp i blikket, han også. Så kom dagen da de første ærfuglungene kom ut av egget.

-          Nå ble det travle dager. Ungene ville gjerne ut å gå på egenhånd, men det var farlig. Likevel tuslet de omkring, og Ea hadde et svare strev med passe på dem. Mina Mink var i nærheten nå, og hun visste at det var nå det var lett å røve ærfuglunger. Når de kunne svømme, var det mye vanskeligere.

-          Siden Skule Skarv har reir like ved siden av Ea, holder de store måsene seg unna. Det er derfor en lykkelig Ea som legger ut på vannet med alle ungene.

-          Ungene er ganske store nå, og om noen uker kan de klare seg selv. Familien svømmer rundt, dykker og leker i vannet.

-           
-          Av og til kommer Ea opp med blåskjell som er noe av det beste hun vet.

-          Glemt er nå de dagene da hun lå på reiret og nesten ikke kunne gå ned til sjøen for å finne mat.

-          Stolt svømmer hun forbi skarvene på skjæret og viser frem hele ungeflokken. Skarvene slår med vingene og vinker før de hopper i sjøen for å fange fisk.

-          Det Ea Ærfugl og de andre hunnene ikke vet, er at nå går noen rundt på stranda og samler sammen dunet som ligger igjen i reirene.

-           Edderdunet blir renset og så blir det puttet i dyner slik som du, M, har over deg nå. Edderdunsdyner er de varmeste dynene som finnes.

-          Ditt, datt, dute, så var den historien ute.

-           
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: