mandag 22. juli 2019

1001 godnatthistorier - 25. Historien om Håkon Havørn


25. Historien om Håkon Havørn

-          Hva er det som kiler meg, tenkte M der hun lå i sengen.
-           
Selvsagt var det fru Fantasia. Hun holdt en fuglefjær i hånden.

-          Dette er en hilsen fra Håkon Havørn. Jeg traff ham tidligere i dag. Han ba meg ta med denne fjæren og kile en liten jente bak øret nå like før sengetid.
-           
-          Håkon Havørn? Det er han som er i familie med Kolbjørn Kongeørn?
-          Jo, men det er langt ute i familien. De ser hverandre svært sjelden. Håkon holder helst til ute ved kysten, mens Kolbjørn liker seg i innlandet og i fjellet. Håkon Havørn liker å fiske.
-           
-          Nesten som Gundersen, da? Han som fikk Øgrim Ørret på kroken.
-           
-          Ja, det stemmer det. Håkon Havørn er en staselig kar. Han er den største fuglen i Norge, og det vet han. Han er ikke redd for noen.

-          Håkon har skarpe øyne, skarpt nebb og skarpe klør. Det eneste han er litt redd for, er alle de store vindmøllene som har vokst opp ute ved kysten. De har enda større vinger enn ham. Når det ikke er vind, står vindmøllene stille, og Håkon og vennene hans synes det er morsomt å fly innimellom dem. Men plutselig begynner de å gå, og vingene går så sakte at det er vanskelig å se. Flere ganger er Håkon nesten blitt slått i bakken.

-          Når eggene klekkes i reiret til Håkon og Hilda Havørn, er det en travel tid. Håkon liker å fiske, men noen ganger kan det bli for mye av det gode. Selv om havørnungene er små, er de sultne hele tiden. Det eneste de gjør, bortsett fra å sove, er å spise og skite. Det gjør de hele dagen.

-          Det er bra det er lyst mesteparten av døgnet, eller hadde det vært vanskelig å få tak i nok mat. Hilda og Håkon følger med når Ferdinand Fisker drar ut tidlig om morgenen for å trekke garn. Da vanker det ofte en godbit. Ferdinand kjenner begge to og vet at de har reir og unger like ved.


-          Får Ferdinand mere enn han trenger, kaster han ofte ut fisk til havørnene og de sier aldri nei takk. De vet ikke hvordan de skal takke Ferdinand Fisker, men sier takk på sin måte.
-           
-          Så flyr de ned og tar fisken i klørne før de flyr tilbake til reiret. Noen ganger er fiskene så store at de nesten ikke greier å lette.

-          En morgen dro Ferdinand Fisker ut som vanlig for å trekke garnene sine. Ungene i reiret var nå blitt store og trengte enda mer mat. De skrek nesten hele tiden. Mer! Mer! Mer! Håkon Havørn hadde vært borte ved noen laksemerder og forsøkt å fiske, men det var ikke populært. Noen laks hadde han tatt før det ble satt opp tau i lufta over merdene slik at han ikke kom til.

-          Men hva var det han så nede i sjøen nå? Ikke så langt fra båten til Ferdinand Fisker. Først trodde Håkon Havørn at fisken satt fast i garnet, men det gjorde den ikke. Han hadde aldri sett så stor fisk noen gang. Her kunne det være mat for hele dagen og mer til. Håkon tok skikkelig fart og styrtet ned med utstrakte klør.

-          Han tenkte på hvor glade ungene ville bli om han kom hjem med denne fisken. For sent så han hvem det var som svømte under ham. Det var ingen hvem som helst. Det var Knut Kveite, og han var ingen smågutt.

-          Da klørne satt fast i ryggen til kjempefisken, var det for sent. Alt det Håkon Havørn slo med vingene, greide han ikke å løfte Knut Kveite opp av vannet. I stedet var det Knut som trakk ham ned. Hadde det ikke vært for at Knut ikke så seg for, men svømte rett inn i garnet til Ferdinand Fisker, kunne det gått riktig ille for Håkon. Knut Kveite ble ikke sittende fast i garnet, men det var nok til at Ferdinand fikk tak i Håkon Havørn og greide å løsne klørne. Det var nære på.

-           
-          Håkon var så forfjamset at han glemte å takke Ferdinand Fisker før han fløy bort.

-          Men hele resten av sommeren fløy han og Hilda noen runder over huset til Ferdinand Fisker når de skulle ut og fiske.

-           
-          Fly, flapp, flute, så var den historien ute.
-           
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: