lørdag 1. februar 2020

1001 godnatthistorier - 177. Historien om Petra Persille


177. Historien om Petra Persille
-          Jeg gikk forbi grønnsakhagen til Gregersen på veien hit, og sannelig traff jeg ikke på Petra Persille. Hun stod litt for seg selv med det krusete håret sitt. Du har sikkert sett Petra på middagsbordet mange ganger?
M nikket.

-          Det spesielle med Petra Persille er at hun er litt treg med å spire om våren. Noen ganger kan hun bruke mer enn en måned på å komme opp av jorda. Dersom hun skal spire raskere, kan det være lurt å legge frøene i lunkent vann over natta og så legge dem til spiring på et vått håndkle inne i en plastpose. Når frøene spirer, er det tid for å putte dem i jorda.
-          I gamle dager sa noen at grunnen til at Petra Persille brukte så lang tid på å spire, var at hun gikk ni ganger til djevelen før hun kom opp. De frøene som ikke spirte, beholdt djevelen for seg selv.
-          Petra Persille er litt nøye med å stelle håret sitt. Selv mener hun at ingen grønnsaker har så fin grønnfarge som henne. Hver morgen når hun våkner, børster hun ut flokene i håret sitt. Morgenen etter er det like flokete og krusete igjen.
-          Fordi Petra har så fin grønnfarge, har hun mange venner. Per Potet er en av dem. Per smaker ikke noe spesielt. Derfor er det mange som undrer seg over at han er så populær på middagstallerkenen. Kjell Kjøttkake er ofte sammen med Per Potet når det er middagstid. Det er Kjell som har fortalt at et lite dryss av Petra Persille på potetfatet gjør susen. Grønt er skjønt, sier Kjell Kjøttkake, og Kjell vet hva han snakker om. Hadde det ikke vært for at kua spiser grønt gress, ville det ikke vært noen Kjell Kjøttkake. Da hadde det bare vært Per Potet og brun saus på middagsbordet. Og så kan hende litt Petra Persille.
-          Petra Persille kommer egentlig fra Syden. Ved Middelhavet vokste hun vilt. I det gamle Hellas for mange tusen år siden ble hun aldri særlig populær. Grunnen var at hun lignet nesten akkurat på en plante som var veldig giftig. Derfor bestemte hun seg for å flytte nordover. Det var en lang og slitsom ferd. Mange fjell måtte hun klatre over. Men det var verdt det, for nå er hun en av de mest populære krydderplantene.
-          På veien nordover ble hun kjent med Smurf Smør. De ble så gode venner at de rett som det var slo seg sammen og ble til persillesmør. Før Smurf ble til smør, måtte han innom en smørkinne.

-          Der ble rømme eller fløte ristet slik at Smurf Smør ble skilt ut. Smurf elsker å bli ristet. Det er lett å lage smør hjemme på kjøkkenet også. Hvis man lager krem av kremfløte og pisker og pisker kremen, så blir den plutselig gul og blir til smør. Du kan bare prøve selv.
M nikket.
-          Gregersen steller godt med Petra Persille. Fordi både Petra og Gulbrand Gulrot er så trege med å spire, lager han senger til dem, både persilleseng og gulrotseng. Flere ganger må han luke ugress før de to bestemmer seg for å våkne. Ingen av dem vokser særlig fort heller. Man kan virkelig lure på hva de roter med der nede i jorda.
-          Vaiva Vassarv har spurt dem om det når de omsider bestemmer seg for å spire. Da har Vaiva ofte blitt luket bort flere ganger.

-          Vaiva Vassarv er litt sur fordi hun stort sett bare blir kastet vekk enda hun er godt egnet til salat. Hvorfor vet hun ikke. Menneskene er rare slik. Det er mye gode grønnsaker de ikke spiser fordi ingen andre gjør det.
-          Petra Persille forsøker å trøste, for slik var det med henne da hun bodde nede ved Middelhavet. Hun ble nødt til å flytte på seg for å komme på middagsbordet.
-          Det er et ordtak som sier at ingen blir profet i eget land. Slik var det med meg, og slik var det med Per Potet også, avslutter Petra Persille.
Profetet, profetetat, profetute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: