søndag 9. februar 2020

1001 godnatthistorier - 185. Historien om Eirik Eik


185. Historien om Eirik Eik
-          Se for et fint blad jeg fant i barnehagen i dag, sa M da fru Fantasia kom inn i soverommet. 
-          Det kom bare seilende ned fra himmelen.
-          Her er det nok Eirik Eik som har mistet noe. Antagelig var det Vegard Vestavind som tok tak i løvkronen hans og rusket det løs.

Feen tok det lysegrønne bladet og drysset noen få korn med stjernestøv på det og vips begynte eikebladet å snakke. Stemmen var ikke sterk, for bladet var ikke gammelt. Det kunne man se på fargen.
-          At ikke Vegard Vestavind kan være litt mer varsom når han kommer farende tidlig om våren, sa Eirik Eik.
For det var han som hadde mistet bladet.
-          Alltid skal han ha det så travelt, den vindfulle fyren. Jeg kan ikke skjønne hvorfor han skal ha slikt hastverk. Andre kan stå rolig på samme flekken i hundrevis av år og være fornøyd med det. Slik som meg.

-          Nå er jeg blitt så gammel at jeg ikke kan huske hvor mange år jeg er. Men det skulle ikke forundre meg om jeg er over tusen år gammel.
-          Likevel husker jeg den gangen jeg var eikenøtt like klart som det klareste vann. Det var Vegard Vestavind som var på ferde den gangen også. Han hadde pustet seg opp til en skikkelig høststorm. Det gikk ikke bedre enn at Vegard brakk stilken jeg hang i. Til alt hell falt jeg ned i et lite hull som Markus Markmus hadde gravet. Han holdt til i eikeskogen sammen med Marit Markmus. Hullet var ledig, for Markus bodde et annet sted. Der nede i markmushullet lå jeg hele vinteren og ventet på våren slik at jeg kunne spire.

-          Mens jeg lå trygt og godt i markmushullet, hørte jeg øksehugg rundt omkring i skogen. Moren min, Erika Eik, fortalte at et stort arbeid var på gang. Tømmeret som ble hugget, skulle brukes til et stort langskip, et vikingskip. Til slike skip var bare det beste godt nok, nemlig eiketømmer.
-          Den gangen for tusen år siden hadde de ikke sager. Alt arbeidet måtte gjøres med øks. Av ett eiketre kunne de bare lage en enkelt planke. Eikestammen ble splittet ved at det ble satt inn kiler på langs av stammen. Etterpå ble hver planke hugget til med øks.
-          Jeg husker da jeg var bare noen få meter høy at de store langskipene kom seilende inn fjorden.

-          De største av dem hadde tjuefem årer på hver side, og det måtte to mann til på hver åre. Bare for å ro skipet, trengtes det hundre mann. Det var tider.
-          Av en eller annen grunn fikk jeg lov til å stå i skogen. Etter noen hundre år var jeg blitt så stor og tykk i stammen at det ikke var noen som tenkte på å hugge meg ned. For ikke lenge siden fikk jeg et lite skilt festet til stammen min. Det var nok noen som syntes jeg var så gammel at jeg var blitt verneverdig.

-          Egil Eikehjort kommer rett som det er krypende oppover stammen min og spør hva dette er for nymotens påfunn. Egil kan ikke lese, for han er ikke gamle karen. Jeg er fredet nå, pleier jeg å si. Hva er det for noe, spør Egil.
-          Det betyr at du må spørre om lov før du krabber opp i trekronen min, spøker jeg.
-          Egil bare ryster på hodet sitt før han kryper videre.

-          Jeg bare lar ham krype videre. Til neste år er han nok borte, likevel. Selv blir jeg sikkert stående her på plassen min i minst hundre år til. Bare nå ikke Vegard Vestavind har det for travelt når høsten kommer. Å blåse av et lite blad gjør ikke noe. Verre er det hvis han rusker så hardt til at røttene mine begynner å ryke. Det er enda bra at det er kommet opp nye eiketrær rundt meg som skjermer for den aller sterkeste vinden.
Eikeritt, eikeratt, eikerute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: