mandag 10. februar 2020

1001 godnatthistorier - 186. Historien om Hasse Hasselnøtt


186. Historien om Hasse Hasselnøtt
-          I dag fant vi noen rare små blomster på et tre. Det var ingen blader, bare noen små rød blomster.
M ga en liten kvist til fru Fantasia.

-          Det er hasseltrærne som blomstrer på denne måten, sa feen og tok den lille grenen i hånden. Om noen måneder blir denne blomsten til Hasse Hasselnøtt. Men først må blomsten få litt hjelp av hasselraklene. De er nok ikke langt unna, for både hann- og hunnblomster finnes på samme tre.

-          Hassel hører til de trærne som er først ute med blomster tidlig, tidlig på våren. Noen ganger er det nok med noen uker med mildvær på senvinteren, så er hasselblomstringen i gang.
-          Dersom Snarveig Snutebille har våknet, er hun ikke sen om å finne veien til hunnblomstene for å legge eggene sine der. Det beste larvene til Snarveig vet er nettopp hasselnøttkjerner.

-          Ingen ting av dette vet Hasse Hasselnøtt om, for han er ikke født ennå. Først lang tid etter løvsprett begynner han å vokse og samle krefter. Hasselnøtter er litt trege sånn. Noen ganger rekker Hasse knapt å bli moden, særlig hvis sommeren ikke har vært varm nok.
-          Noen ganger hender det at Babben Blåveis er tidlig ute og blomstrer samtidig med hasseltrærne. Hasse synes at Babben har den fineste blåfargen av alle skogsblomstene. Babben pleier å si at hun fikk fargen av Hilding Himmel fordi han ble så glad da hun tittet opp på ham som en av de første vårblomstene.
-          Hele sommeren henger Hasse Hasselnøtt i hasseltreet og venter på å bli moden. Han er en tålmodig kar og har det ikke travelt i det hele tatt. Mens andre blomster skynder seg med å sette frø, henger Hasse der. Det er nesten umulig å se at han vokser og legger på seg.

-          Hasse koser seg i sommerskogen der han henger over alle blomstene nede på bakken. Dessverre får han ikke være med på det store sommerballet i blomsterenga. Men han kan iallfall følge med på hva som skjer på den store festen der han henger.
-          Hasse har en ting å glede seg til, og det er jula. Da vet han at han får komme inn i huset til familien Rasmussen. Reidun Rasmussen sier bestandig at det ikke blir noen jul uten hasselnøtter på bordet.

-          Hasse er helt enig. Dessverre mener Roger Rotte det samme. Hasse vet ikke hvor mange ganger Roger er frempå etter at det er blitt mørkt og stille i huset. Det er iallfall ikke få nøtter han har stjålet, den tyven.
-          Når lysene blir tent på juletreet og det lukter julekaker og julekaffe, kjenner Hasse at han er lykkelig der han ligger i nøtteskålen.
-          Hadde det bare ikke vært for Nørdis Nøtteknekker! Hasse kan ikke skjønne hva hun har å gjøre i skålen med julenøtter.

-          Det hadde bedre om Nørdis hadde holdt seg for seg selv. Hun kunne ligget i skuffen når det var jul.
-          Alle de andre nøttene er helt enige, både Valbjørg Valnøtt, Paracelsus Paranøtt og Kralja Krakkmandel. Men hva hjelper det? Nørdis Nøtteknekker har skarpe tenner og er stor i kjeften.

-          Enten Hasse vil eller ikke, havner han til slutt i gapet til Nørdis. Selv om han gjør seg så hard han kan, hjelper det ikke. Han krabber så langt ned i nøtteskålen han kan, men knekt blir han til slutt før jula er omme.
Knekk, knakk, knute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: