tirsdag 18. februar 2020

1001 godnatthistorier - 194. Historien om Berit Breiflabb


194. Historien om Berit Breiflabb
-          Da jeg var nede i Skarnsundet i kveld for å kjøle ned føttene mine, kom Torstein Torsk svømmende og sa han ville snakke med meg.
Fru Fantasia satte seg ned og tørket seg på bena.
-          Torstein Torsk? Det var han med skjegget?
-          Stemmer det. Han klaget over at Berit Breiflabb drev og skremte alle som kom i nærheten av henne. Hvorfor kunne ikke Berit oppføre seg som en vanlig fisk og svømme rundt, sa Torstein. Dersom hun absolutt skulle ligge på bunnen slik som Gulbrand Gullflyndre, kunne hun i hvert fall holde seg i ro. Snart var all fisken skremt bort fra Skarnsundet.


-          Dessuten kunne hun la være å åpne gapet i tide og utide. Det var ikke akkurat en perlerad av noen tenner hun hadde å vise frem. Carl Colgate hadde vært og tatt en titt sammen med Tørres Tannbørste, og begge to grøsset ved synet.
-          Berit Breiflabb trenger helt klart å få en lærepenge, og det skal vi to sørge for, sa feen til M.
-          Bli med så tar vi en prat med Hogne Hummer. Han holder til i en liten hule rett under Skarnsundbrua.
-          Hvordan skal jeg komme ned til Hogne? Jeg har jo ikke lært å svømme ennå.
-          Tryllestaven ordner det, sa feen.
M visste ikke ordet av det før de var nede på ti meters dyp sammen med Hogne. Der ble de enige om at noe måtte gjøres. Berit måtte stoppes. Hun kunne ikke få lov til å gjøre det utrivelig i sjøen for alle, både store og små fisker.
-          Nå kryper du ut av hulen din, sa feen. - Jeg skal sørge for at Berit Breiflabb tar plassen din. Deretter avtaler jeg meg Rulle Rullestein som ligger der oppe at han ruller ned og stenger åpningen hvis Berit ikke gjør som vi sier.
-          Berit ville først ikke flytte på seg. Hun forsøkte å være stor i kjeften, men ga seg da fru Fantasia truet med å hente Hvittung Hvithai om hun gjorde som hun hadde fått beskjed om.

-          Berit måtte motvillig love å ligge helt stille og ikke skremme noen de nærmeste dagene. De første timene gikk det greit. Hun lå og viftet med den lille fiskestangen sin.

-          En dykker kom svømmende forbi. Berit ble nysgjerrig om svømte ut for å se hva det var for rart før hun vendte tilbake til hulen.
-          Men da Rekrid Reke kom svinsende forbi, kunne hun ikke dy seg. Hun åpent munnen og det var like før Rekrid forsvant for alltid inn i gapet.

-          Da var det Rulle Rullestein slo til. Han rullet ned og la seg pladask over Berit og klemte henne nesten flat.
-          Det er derfor Berit Breiflabb den dag i dag er nesten like flat som Gulbrand Gullflyndre.
Flobb, flabb, flebberute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: