fredag 21. februar 2020

1001 godnatthistorier - 197. Historien om Kranselin Ku


197. Historien om Kranselin Ku
Det stod et tomt melkeglass ved siden av senga til M da fru Fantasia kom inn i soverommet den kvelden.
-          Jeg ser du liker melk, sa feen.
-          Ja, svarte M. – Alle sier at vi må drikke minst ett glass melk om dagen. Det er sunt.
-          Hmm. Kanskje det. Jeg vet en som aldri får et eneste glass melk. Det er Kranselin Ku.

-          Ikke har hun så veldig lyst på det heller, men hun liker ikke at Bjørnar Bonde stjeler melken hennes. Det var jo kalven hennes, Kranselill, som skulle ha den melken. Hadde Kranselin hatt horn, tror hun at hun ville stanget Bjørnar litt.
-          Bjørnar Bonde tror han er snill og grei, Kranselin vet jo det. Men hva hadde han sagt om noen kom og tok barna fra ham da de bare var noen dager gamle, satte ham på bås og tvang ham til å arbeide hver eneste dag mot kun å få nok mat?
-          Dessuten vet Kranselin at menneskene ikke trenger å drikke melk hver eneste dag. Det er bare noe noen har funnet på for å tjene penger. Slik er det med det meste, vet Kranselin. Når mange nok sier at noe er bra, så dilter alle de andre etter uten å tenke eller resonnere.
-          Kranselin vet at mange mener hun er dum som en ku. Slik er det bare ikke. En romer som het Seneca sa for lenge siden at mennesket er et resonnerende eller tenkende dyr, men Kranselin vet at de fleste mennesker liker å resonnere like mye som katter liker å svømme. Hvis de kan unngå det, så gjør de nettopp det.

-          Hver eneste natt drømmer Kranselin om at hun er ute på den grønne blomsterenga sammen med kalvene sine. Det hadde vært lykke. Høre på insektsurret og kjenne sola varme.
-          I stedet må hun stå på båsen store deler av året og vente på melkeroboten som kommer to ganger om dagen og tømmer juret hennes for melk.
-          Likevel er Kranselin heldig. Hver sommer får hun reise på ferie til setra oppe i fjellet. Det er en trivelig tid. Der er det ingen melkeroboter som maser på henne.
-          Hun ligger på setervollen, tygger drøv og filosoferer.

-          Der oppe på setervollen vokser Balder Ballblom. Han er en av de peneste blomstene Kranselin vet om. Med lang og slank hals står han og vipper med hodet i sommerbrisen. Han og Kranselin fører lange samtaler om det meste.

-          Balder er litt annerledes enn de andre blomstene. Det er lett å forstå når man ser ham. De fleste andre blomstene åpner seg helt, mens Balder er noe mer tilbakeholden. Han plaprer ikke om alt mellom himmel og jord. Når Balder sier noe, har det mening.
-          Både Balder og Kranselin er opptatt av frihet. Kan hende er det fordi begge to på sett og vis er bundet til plassen sin.
-          De to er egentlig drømmere. De er enige om en ting. Hadde de ikke kunnet drømme og fantasere om alt mellom himmel og jord, ville det vært tungt å leve.
Leveli, levela, levelute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: