torsdag 27. februar 2020

1001 godnatthistorier - 203. Historien om Julian Hjul


203. Historien om Julian Hjul
-          I kveld skal jeg fortelle om en av de viktigste tingene som finnes. Han får alle ting til å gå rundt. Uten ham ville det meste stoppe opp.
Fru Fantasia satte seg ved siden av M.
-          Hvem kan det være? Kjenner jeg ham, tror du?
-          Det gjør du helt sikkert, sa feen. – Det er Julian Hjul.

-          Oldefaren til Julian var laget av tre og hadde en jernring på utsiden. Julian er mer moderne og er laget av gummi. Gummihjul finnes mange steder, på sykler, fly, biler og mange andre steder.

-          Julian har også en fetter som heter Tallak Tannhjul. Tallak holder gjerne til i maskiner av ulike slag og hjelper til med å drive andre tannhjul til å gå rundt.
-          I biler har Julian et tett samarbeid med Tallak som holder til inne i girboksen til biler.

-          Tallak Tannhjul holder også til i klokker. Iallfall gjorde han det før. Det er fint å bo inne i en klokke, sier Tallak. Da vet han hvor han er og går seg aldri vill.

-          Tallak tikker hele tiden når han går rundt. Mange tror det er Klara Klokke som tikker, men det er Tallak som lager den fine tikkelyden.
-          Når Julian Hjul er ute på biltur, spør han rett som det er hvor mange klokken er, og Tallak Tannhjul gir klart svar bestandig.
-          En fin sommerdag bestemte Julian at han ville på tur. Han tok med familien Rasmussen siden det var søndag. Været var av det beste som sommeren kunne by på, og alle var lykkelige og glade. Noe av det morsomste Julian visste var nettopp å dra på biltur til ukjent sted. Det var mange veier å velge mellom. Denne søndagen valgte Julian å rulle inn på en helt ukjent vei. Veien var smal og gruslagt. Etter å ha kjørt nesten så langt som lenger enn langt, kom Julian frem til en liten idyllisk innsjø. Her fikk han lyst til å stoppe, men Rasmus Rasmussen ville det annerledes og ville kjøre noen kilometer til.
-          Julian prøvde å protestere, men da det ikke gikk, punkterte han like godt.

-          Reidun Rasmussen gikk ut og så at Julian var nesten flat. Hun fant frem reservehjulet og det ble satt på. Dessverre viste det seg at det ikke var mer luft i reservehjulet enn i Julian Hjul som hadde punktert.
-          Det var bare en ting å gjøre for familien. De fant frem Mona Mobil, men hun hadde ikke mer batteri igjen fordi Reiulf Rasmussen hadde sendt tekstmeldinger og spilt spill hele tiden mens de kjørte.  Heldigvis hadde de med ladekabelen til Mona slik at hun kunne få strøm fra bilbatteriet. Etter noen minutters lading forsøkte Rasmus å ringe. Selvsagt var det ikke dekning, for de var langt fra hovedveien.
-          For Julian Hjul ble dette en fin dag. Han riktig koste seg like ved vannkanten. Bade kunne han ikke, men han kunne iallfall slappe av etter all rullingen på grusen. Rasmus Rasmussen måtte gå helt til hovedveien etter hjelp, og det hadde han bare godt av. Fint for ham å få litt mosjon.
-          Ut på tur, aldri sur, rumlet Julian for seg selv.
Rull, rall, rute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: