tirsdag 25. februar 2020

1001 godnatthistorier - 201. Historien om Bringulf Bringebær


201. Historien om Bringulf Bringebær
-          Hmmm! Hva er det som summer slik borte i vinduet, spurte fru Fantasia da hun kom inn i rommet til M.
-          Jeg tror det er Birgit Bie, svarte M. – Hun virker veldig sint, så jeg har ikke tort nærme meg henne.
-          La oss høre hva hun har å si, sa feen og drysset litt stjernestøv over Birgit.
-          Slipp meg ut! Slipp meg ut! Jeg har en viktig melding fra Bringulf Bringebær. Nå har blomstene hans sprunget ut, og de er fulle av nektar. Han trenger hjelp av oss bier for at blomstene ikke skal bli så tunge at de faller av.

-          Jeg må skynde meg tilbake til bikuben for å varsle. Jeg forstår ikke hvorfor jeg havnet innenfor vinduet her. Det må være at jeg hadde slikt hastverk at jeg ikke så meg for.
M åpnet vinduet og Birgit Bie hastet videre.
-          Nå tror jeg vi tar en tur og prater litt med Bringulf. Jeg vet det står noen bringebærbusker rett ved gjerdet. Det er fremdeles lyst ute. Kan hende treffer vi på Birgit Bie igjen hvis vi venter litt.
Da de kom ut, hørte de noen jamre seg bak gjerdet.
-          Ååå! Kommer de ikke snart? Jeg er så full av nektar at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre. Og så alt det blomsterstøvet jeg har også. 
-          Nå kommer de nok snart, forsøkte M å trøste. – Jeg slapp akkurat ut Birgit Bie som hadde rotet seg inn på rommet mitt. Hun fløy rett til bikuben for å si fra.
Det varte ikke lenge før luften ble fylt av summing. En hel liten bisverm kom flygende og slo seg ned i bringebærkrattet.
-          Åå, det var godt, stønnet Bringulf Bringebær. – Hva skulle jeg gjort uten biene? Noen humler kommer susende av og til, men det er ikke mange nok av dem til å tømme alle blomstene mine.
Bringulf så på M.
-          I år var jeg så heldig at Ragnfrid Rogn hadde massevis av blomster. Derfor fløy nesten alle bringebærbillene bort til henne. Bråttom Bringebærbille er ellers fæl til å plage meg når blomsterknoppene kommer frem. Enten biter han hull i stilken eller så legger han egg inne i blomsten. Det har han ikke gjort i år takket være Ragnfrid Rogn.

-          Noen uker nå og jeg kan bare slappe av i sommersola. Bringebærkarten greier seg selv. Det eneste jeg må passe på utover sommeren, er at greinene mine blir sterke nok til å tåle vekten av alle bærene som kommer.

-          Jeg vet at Jorunn Jordbær mener hun er bærenes dronning, innbilsk som hun er. Henne om det der hun ligger i åkeren og tar seg ut.

-          Jeg, derimot, vet at jeg er bærenes konge. Jeg har delt kongeriket mellom Moltke Molte og meg selv. Vi er jo i samme familie og ser egentlig ganske like ut. Moltke er konge oppe i fjellet, og jeg er konge i lavlandet.

-          Det er en fin arbeidsdeling, synes jeg.
-          Saft suse, nå tror jeg at jeg har pratet meg helt bort, sa Bringulf. – Sannelig tror jeg ikke at bærene mine begynne å bli modne. Hva er det du har gjort, sa han og så spørrende opp på fru Fantasia.
Feen smilte lurt og gjemte tryllestaven i drømmekappen.
-          Vi skal hjelpe deg, sa M. – Nå løper jeg inn og henter et bærspann.
-          Takk og pris, svarte Bringulf Bringebær. – Nå trodde jeg det var like før bærene min ble så modne at de bare kunne brukes til bringebærsaft.
Bring, brang, brute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: