søndag 2. februar 2020

1001 godnatthistorier - 178. Historien om Ola Opp


178. Historien om Ola Opp
-          Puh! Det var tungt å gå opp bakkene til deg i kveld, stønnet fru Fantasia. – Hva slags sprell er det Ola Opp har funnet på nå.
-          Ola Opp? Hvem er det, måtte M spørre.
-          Tja, si det, svarte feen. – Det er ikke lett å svare på. Ola Opp er alle steder hvor det går oppover. Han og Nina Ned samarbeider hele tiden. Nina Ned skal jeg fortelle om i morgen. Når du spør voksne folk hvordan det går og de svarer at det går både opp og ned, så er det Ola Opp og Nina Ned som har vært på farten.

-          Hadde det ikke vært for Ola Opp, hadde det ikke vært noen fjelltopper. Tenk så trist det hadde vært. Alt hadde vært flatt som en pannekake.
-          Jeg er iallfall glad for at pannekaker ikke ser ut som fjelltopper, sa M. - Da hadde det ikke vært lett å spise dem sammen med blåbærsyltetøy. Alle blåbærene hadde trillet ned. Ikke hadde det gått an å steke pannekakene heller.
-          Den norske turistforeningen har et nært samarbeid med Ola Opp, fortsatte feen. Det er faktisk Ola Opp som sørget for at det ble turisthytter og fotturister i fjellet. Fjellet er som skapt for turer opp i høyden. På nesten alle turisthyttene får du servert treretters middag og store porsjoner også. Det er fordi fotturistene blir sultne og slitne av å gå opp og ned alle fjelltoppene. Varme bli de også. Da er det fint at Ola Opp har sørget for å legge isbreer på passende steder. Rett under breene har han ofte lagt små vann som turistene kan forfriske seg i.

-          Ikke noe er som et forfriskende bad i iskaldt vann.
-          Det synes ikke jeg, svarte M. – Jeg vil heller ha varmt vann i badekaret.
-          Det er annerledes i fjellet når Ola Opp er med på turen. Da kan det være godt å dyppe seg i isvannet.  Det gjelder bare ikke å ha pakket alt for mye i ryggsekken når Ola Opp er på det bratteste.
-          Ola Opp gjør mye nytte for seg. Hvordan skulle vi ellers kommet opp av senga om morgenen? Ola ordner det.
-          Det samme gjelder for sola. Hadde det ikke vært for Ola Opp, ville det vært mørkt om dagen også.
-          Dessuten er han en humørspreder. Han får alltid humøret opp og på topp. Med Ola Opp er det aldri annet enn oppturer. Bare en ting lager problemer for Ola. Han har nemlig høydeskrekk. Klatrer han oppover, er han en skikkelig fjellgeit. Ingen steder er for bratte. Står han på toppen og ser ned, er det helt annerledes. Da kiler det i magen og svimler for øynene.
-          Når høydeskrekken slår til, er det godt at han har med seg Nina Ned på turen. Han setter seg på ryggen hennes og lukker øynene helt til de har kommet seg ned.
-          Neste dag er han i gang igjen og står opp sammen med sola. Han er en uforbederlig optimist, Ola Opp.
Ipp, opp, ute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: