søndag 23. februar 2020

1001 godnatthistorier - 199. Historien om Lørris Løk


199. Historien om Lørris Løk
-          Nå begynner tulipanene å komme opp i blomsterbedet, sa M til fru Fantasia. – da er det snart sommer.
-          Ja, våren og forsommeren er tiden for alle løkplantene, svarte feen. – Men ikke for Lørris Løk.
-          Lørris står der i åkeren og ser på tulipanene som vokser i fine bed som blir stelt med hele tiden. Selv holder han til ute i åkeren. Der vokser han sammen med mange andre i lange render.

-          I løkåkeren er det trangt om plassen. Riktignok er det trivelig å være mange sammen. Det er alltid noen å prate med og noe å snakke om. Det er ikke det. Men det er en kamp om alt. Om å få nok plass, nok vann og tilstrekkelig med sollys.
-          Lørris kaster rett som det er misunnelige blikk opp til der hvor Tullik Tulipan holder til.

-          Tullik vokser også tett, men han får lov til å blomstre med de fineste blomster. Hadde det ikke vært for blomstene hadde ingen brydd seg om Tullik Tulipan. Alle vet at Tullik er kongen blant løkplantene i hagen. Dessuten kommer han fra Nederland, noe han vet å fremheve hver gang han snakker med Lørris Løk.
-          Det er noe annet til åkrer, sier Tullik. – Vi vokser i kjempestore bed akkurat som deg. Det fine er at vi får lov til å blomstre en gang i året. Da er vi et helt utrolig syn. Massevis av folk kommer bare for å se på tulipanblomstringen.

-          I åkeren blir vi stelt så pent med at du ikke kan tro det.  Når høsten kommer, blir vi tatt forsiktig opp og stelt og pusset slik at vi er klare til å bli plantet ut igjen til høsten.
-          Noen ganger blir Lørris lei av å høre på Tullik. Selv må han stå rolig i løkåkeren og får ikke lov til å blomstre i det hele tatt. Setter han blomster, får han høre at det er galt.
-          Ikke blir han stelt noe pent med når han blir tatt opp heller. Først blir han røsket opp av jorda og må ligge utsatt for vær og vind helt til han tørker. Deretter kommer svære maskiner og putter ham i store kasser. Bjørnar Bonde skulle bare visst hvor vondt det gjør å bli tatt opp på den måten. Selv om Lørris prøver å si fra, er det så mye bråk fra maskinene at det er ingen som hører på ham.

-          Når Lørris omsider kommer til gårds, hender det at han ser en annen løkplante som har fått lov til å blomstre, nemlig allium giganteum. Den står og lyser med de flotteste blå blomster det går an å tenke seg.

-          Men Lørris Løk vet å ta igjen. Når han ligger i butikken og venter på at noen skal kjøpe ham, vet han hva han skal gjøre.
-          Lørris ser så uskyldig ut når han kommer på kjøkkenbenken.

-          Det tørre skallet blir skrelt av. Roten og toppen blir også fjernet før han blir skåret i skiver. Det er da det skjer. Lørris passer på å sprute litt løksaft rundt omkring. Det er straffen for at han ikke har fått det stellet han trenger i oppveksten.
-          De som skjærer ham opp, begynner å gråte alle sammen. Tårene renner i stride strømmer.

-          Slik gråt jeg i løkåkeren da jeg ikke fikk lov til å blomstre, sier Lørris Løk.
Blomsterakke, blomsterikke, blomsterute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: