fredag 14. februar 2020

1001 godnatthistorier - 190. Historien om Kartein Kart


190. Historien om Kartein Kart
-          I kveld har jeg med meg Kartein Kart, sa Fru Fantasia da hun kom inn til M. – Jeg har ham her bak ryggen min.
-          Hva slags kart er han? Blåbærkart eller tyttebærkart? Eller kanskje eplekart?
-          Nei, nei. Han er bare et helt vanlig kart.

-          Kartein Kart elsker å gå på tur. Det er absolutt det morsomste han vet. Når han blir puttet ned i Karl Kartmappe, krøller han seg av fryd.
-          Ut på tur, aldri sur, sier Kartein.
-          Om været er dårlig og Turid Turstøvel ikke har lyst til å være med, sier Kartein bare dette: Det finnes ikke dårlig vær, bare sure tær! Så ler han så han nesten går opp i bretten. Turid synes ikke Kartein er morsom i det hele tatt.
-          Kartein liker å ha med seg Collette Kompass når han skal på tur. Da finner han bestandig frem. Rasmus Rasmussen har drevet med orientering og kan bruke kart og kompass. Det er annerledes med Reiulf Rasmussen. Reiulf har fått seg en smarttelefon med GPS og kart. Kartein Kart og Collette Kompass har han aldri lært seg å bruke.
-          I vinterferien skulle Reiulf og noen kamerater gå på ski i fjellet. Faren til Reiulf passet på at han fikk med seg Karl Kartmappe med Kartein og Collette. For sikkerhets skyld, sa Rasmus.
-          Guttene skulle overnatte på hytter inne i fjellet. Det var bare det at flere av hyttene var det ikke strøm slik at det var umulig å lade smarttelefonene. Kaldt og blåsende var det også. Derfor ble telefonbatteriene fort tappet for strøm.

-          Den andre dagen på turen ble været dårligere og dårligere. Vinden pisket opp snøen slik at det var vanskelig å se hvor de skulle gå.
-          Kartein og Collette forsøkte å si fra at de kunne hjelpe, men det var til liten hjelp. Reiulf hadde ikke en gang brettet ut Kartein i Karl Kartmappe. I den sterke vinden var det umulig å folde ut hele det store kartbladet.
-          Hadde ikke de fem kameratene tatt til fornuften, kunne det gått riktig ille. Nå var de heldige og fant et lite dalsøkk hvor snøen var dyp nok til at de kunne grave seg inn i en fonn og overnatte i snøhule.

-          Om morgenen skinte sola fra blå himmel og vinden hadde stilnet, men ingen av dem visste hvor de var. Heldigvis var det en topp like i nærheten hvor det var mobildekning. Reiulf la telefonen inn til brystet for å varme opp batteriet. Han fikk ringt til Redningssentralen og sammen fant de ut hvor kameratene var.

-          Det tok ikke lange tiden å forklare Reiulf hvordan han skulle bruke Kartein Kart og Collette Kompass.



-          Det var noen slitne venner som omsider kom ned i bygda. Rasmus Rasmussen sørget for at Reiulf lærte seg å bruke både Kartein Kart og Collette Kompass. GPS og smarttelefon er fint å ha. Likevel er det kjekt å vite hvor man er på kartet hele tiden. Vet man ikke hvor man er, er det liten hjelp i å kunne bruke kart og kompass.
Oriental, orientul, orientute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: