torsdag 6. februar 2020

1001 godnatthistorier - 182. Historien om Arild Abbor


182. Historien om Arild Abbor
-          Har du fisket abbor noen gang, spurte fru Fantasia. Hun satte seg på sengekanten og så spørrende på M
-          Nei, hvordan det?
-          Da vil du kanskje høre om Arild Abbor?
-          Ja, fortell!
-          Arild Abbor holder til ute i skogstjernet. Han liker seg best nær land mellom vannliljer og siv, iallfall når han er liten.

-          Når han blir større, flytter han seg gjerne til dypere vann. Arild spiser nesten hva som helst, og han er en ordentlig slukhals. Er han sulten, har han knapt tid til å tygge maten. Feite meitemarker går rett ned i magen. Skal du fiske etter Arild Abbor, er det viktig å huske på akkurat det.
-          Bruker du dupp når du fisker etter Arild, må du passe på ikke å vente for lenge med å nappe til. Først begynner det gjerne å smånappe og duppen beveger seg litt i overflaten. Med en gang duppen går under, må du rykke til med en gang.

-          Hvis du venter for lenge, kan han lett sluke kroken. Da er det vanskelig å få den ut igjen.
-          Det nestskumleste i skogstjernet er Jørund Gjedde. Derfor er Arild Abbor på vakt hele tiden. Han liker gjerne å være sammen med familien sin når han svømmer omkring. Arild kan ligge rolig nede på bunnen mens han speider omkring.

-          Arild har en ting som Jørund Gjedde absolutt ikke liker. Det er en stor ryggfinne med skarpe pigger. Derfor nytter det ikke å sluke Arild med halen først. Det gjør forferdelig vondt i munnen. Når Jørund først har fått en fisk inn i gapet, er det ikke lett å spytte den ut igjen, for Jørund har massevis av tenner som alle peker bakover.

-          Når Arild Abbor ser Jørund Gjedde, passer han på å reise ryggfinnen og vifte med de røde brystfinnene. Ofte er det nok til at Jørund holder seg rolig i sivet.
-          Den fineste tiden i skogstjernet er i mai måned. Da er vannet ennå ikke så varmt. Hele abborfamilien har det moro med sivslalom før det vokser for tett. Karjolus Karuss er gjerne dommer, for han liker ikke å svømme så mye rundt som abborfamilien. Karjolus er en stødig fyr. Han er ikke akkurat slank, men det bryr han seg lite om.

-          Når det er slalom i sivet, går det så fort unna at Jørund Gjedde trekker ut på dypere vann. Jørund liker ikke å bli forstyrret når han slapper av og småsover i sivet.
-          Det aller skumleste i det lille skogstjernet er at Nørve Nøkken bor der. Heldigvis for alle fiskene holder Nørve seg på bunnen der det er aller dypest hele dagen. Nørve er som andre troll – skinner sola på ham, så sprekker han.

-          Nørve Nøkken er venn med Valbjørg Vannymfe. Valbjørg har mørke fløyelsblå vinger. Når hun flagrer rundt i skumringen, er det lett for Nørve å se henne. Særlig tydelig er hun mot kveldshimmelen rett etter at sola har gått ned. Da er det tid for Nørve å stige opp mot overflaten. Hele dagen har han ligget nede i dypet og ikke fått i seg en eneste matbit. Når fiskene ser Valbjørg fly mot kveldshimmelen, vet de at nå er det best å gjemme seg.

-          Det surkler ute i tjernet når Nørve Nøkken svømmer sakte omkring og leter etter noe spiselig. Får han ikke tak i fisk, kan det hende at han nøyer seg med å gafle i seg vannliljer og vannliljeblader.
-          Eivind Elg er ute i samme ærend. Også han liker vannliljer. Når Eivind ser Nørve svømme rundt, passer han på ikke å gå for langt ut.

-          Alt dette ser Arild Abbor i lyse sommernetter. Han tenker på hva han har hørt av bestemoren sin om Nørve Nøkken. Hva var det hun fortalte? Pass deg for Nørve, barnet mitt. Sover du for tungt, kan det hende at han kommer og tar deg.
Nøkkeli, nøkkela, nøkkelute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?







                                               

Ingen kommentarer: