mandag 17. februar 2020

1001 godnatthistorier - 193. Historien om Holger Hoggorm


193. Historien om Holger Hoggorm
-          Endelig begynner sola å varme, sa M da fru Fantasia satt seg ned. – Snøen ligger flere steder, men enda så vi noe rart i en solhelling. En orm!
-          Det må ha vært Holger Hoggorm, svarte feen. - Han elsker å legge seg i sola tidlig om våren. Ikke fordi han vil bli brun slik som mange mennesker, men fordi han trenger å få varme i kroppen etter å ha ligget i dvale hele vinteren.
-          Svært ofte ligger han dypt inne i en steinur sammen med mange andre ormer om vinteren. Der inne er det så kaldt at han knapt makter å røre på seg.
-          I steinura har han ikke fått i seg en matbit. Ikke rart han er sulten når han kommer ut i vårsola. Men Holger vet hva han skal gjøre. Ikke langt unna er det en stor dam hvor frosker og padder bruker å samle seg. De kvekker og plasker så Holger hører dem på lang lei.
-          Det er mange andre ormer som også hører kvekkingen. En av dem er Bea Buorm. Bea er en kløpper til å fange frosk.

-          Bea er mye raskere enn Holger slik at hun rett som det er fanger de froskene som Holger har ligget og siklet etter.
-          Holger kan ikke annet enn å sende henne et sint blikk med de skarpe ormeøynene sine.

-          Da er ikke Bea sen om å forsvinne. Hun vet at Holger kan bite om han blir irritert. Hun hopper ut i dammen og svømmer vekk, for hun vet at Holger ikke liker å bade
-          Nesten hver sommer tar Holger Hoggorm seg en tur til fjells. Det er så friskt og fint der. Få trær skygger for sola. Dessuten er det mye lemen i fjellet av og til. Holger vet ikke akkurat når, men plutselig er det lemenår, og da gjelder det å være på plass.
-          Leif Lemen sier aldri fra når han kommer. Derfor må Holger være på pletten i tilfelle. Lemenkjøtt er noe av det beste Holger vet. Han kan spise så han nesten sprekker. Hadde det bare ikke vært for at Leif har så mye pels.

-          Det kiler hele tiden i munnen mens han holder på svelge. Likevel forsvinner Leif Lemen til slutt ned i hoggormmagen.
-          Holger Hoggorm liker å ha det varmt. Det er derfor han er blitt kjent med Teittil Tyttebær. Teitill holder gjerne til på tørre og varme steder. Når tyttebærene begynner å rødme på furumoene etter nesten en hel sommer i sola, pleier Teittil å advare Holger.
-          Det er ikke alle som vet at du er fredet og står på rødlista for truete dyrearter, sier Teittil.
-          Ser de deg i lyngen mens de er på bærtur, kan det hende de slår deg i hjel.
-          Derfor vet Holger å passe seg. Hører han tunge steg i nærheten, er han rask til å komme seg unna og gjemme seg.
-          Holger glemmer aldri den gangen han trodde han var virkelig lur. En familie på bærtur hadde lagt ut en stor hvit duk før de skulle spise formiddagsmat.
-          Her kan jeg gjemme meg, tenkte Holger og krøp under duken. Da alle hadde satt seg, begynte det å klø i nesa og han var nødt il å røre på seg. Da familien oppdaget hva det var som befant seg under duken, ble det skrik og spetakkel. Alle bøttene med tyttebær ble veltet utover i lyngen.
-          Om ikke Teittil var sur fra før, så ble han det nå. Skulle han bli liggende i lyngen å råtne?
-          For Teittil var at den følsomme typen som pleide å bli rørt. Helst sammen med Sofie Sukker.
Rart, rørt, rute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: