onsdag 1. juli 2020

1001 godnatthistorier - 315. Historien om Saxo Saks


315. Historien om Saxo Saks
-          Så fin du er på håret i kveld, sa fru Fantasia da hun kom inn til M. – Du har nok vært hos frisøren og hilst på Saxo Saks, tenker jeg.
-          Det lugget, sa M. – Særlig bak i nakken.
-          Er ikke Saxo skarp nok, kan det bli litt lugging. Det er mange barn som klager over det.

-          Jeg har forresten snakket med Saxo Saks, sa feen.
-          Han fortalte meg om familien sin. Det er utrolig mange slags sakser. Når det er noe som skal klippes, enten det er negler eller hagehekker, trengs det sakser. Det spesielle med alle i saksefamilien er at alle har Saxo til fornavn. Etternavnet kan være Neglesaks eller Hagesaks eller noe helt annet.
-          Saxo fortalte meg om oldefaren sin som het Saxo Sauesaks. Det spesielle med han var at han så annerledes ut enn de fleste andre i familien.

-          Men klippe kunne han som bare det. Når Sauhild Sau skulle klippes i gamle dager, var det bare Saxo Sauesaks som kunne gjøre jobben.

-          Det var før de elektriske klippemaskinene kom. Det var ikke annet enn juks, mente Saxo Sauesaks. – De skulle ikke ha lov til å ha klippe i navnet sitt. De hadde iallfall vett nok til ikke å kalle seg for saks.
-          Jeg er helt enig med oldefar, sa Saxo Saks. – Klipping er klipping, og det er det bare sakser som kan gjøre. Jeg har forsøkt å protestere når Pilt PC sier at det er så enkelt å klippe og lime. Hvordan kan en datamaskin klippe? Det går ikke an. Hadde jeg kunnet ville jeg sendt en protest til Språkrådet i Norge. Jeg har fått med meg Linus Lim også. Linus mener det er han som har eneretten på å lime. Det blir ikke annet enn rot når ordene skal få helt andre meninger enn de hadde før.
-          Jeg bare spør, sa Saxo Saks. – Hvordan skulle det ende opp om Snøfte Snekker skulle begynne å lage biler? Pilt PC tror at han kan gjøre nesten alt sammen med Mona Mobil som kaller seg for smarttelefon og sammen med Ivar iPad. Det blir helt feil, mener jeg. Det verste av alt er at de har kommet seg inn i skolen alle tre.
-          Heldigvis har jeg fått lov til å være i barnehagen sammen med Linus Lim, men jeg blir litt lei meg når jeg ser at Ivar iPad begynner å snike seg inn der også.
-          Du skal få lov til å ligge i skuffen min, trøstet M. – Og jeg skal love å bruke deg rett som det er. Jeg har noen ark med papirdukker som du kan hjelpe meg med. Klippe ut papirdukker kan verken Pilt PC, Mona Mobil eller Ivar iPad hjelpe til med.

-          Takk skal du ha, sa Saxo Saks. – Endelig skal jeg få gjøre noe som er morsommere enn å klippe hår. Jeg gleder meg allerede. Kan du ikke ønske deg flere ark med papirdukker til fødselsdagen din eller til jul? Tenk så mye moro vi kan ha sammen?
Klipp, klapp, klute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: