fredag 10. juli 2020

1001 godnatthistorier - 324. Historien om Curt Cumulonimbus


324. Historien om Curt Cumulonimbus
-          Hvem kan det være som dundrer og bråker slik så sent på kvelden, sa M da fru Fantasia satte seg ned ved siden av henne.
-          Det er helt sikkert Curt Cumulonimbus som har vokst seg så stor at han har måttet slippe løs Linda Lyn og Tor Torden, sa feen.

-          Curt begynner gjerne som en liten cumulussky utpå dagen en gang. Cumulus betyr haug på et språk som heter latin. Derfor snakker mange om haugskyer også.

-          Cumulusskyene ligger utover himmelen som små hauger på vanlige godværsdager. Som regel gjør de ikke noe særlig av seg, men noen ganger vokser de seg store og blir til en cumulonimbus. Nimbus betyr regn på latin. Når Curt vokser seg kjempestor, kan det bli både regn, lyn og torden.

-          Jeg liker å legge meg ned i gresset og se opp på skyene noen ganger sa M. Det er så artig å se hvordan skyene vokser og forandrer seg, Noen ligner på sauer med hvit ull. Andre kan se ut som troll og egentlig alt mulig. En stor rund sky kan plutselig få ben og hode og bli til en hest eller noe helt annet.
-          Ja, slik er det med Curt Cumulonimbus også. Han vet ikke helt hva han skal bli når han starter opp som en liten cumulus på sommerhimmelen. Noen ganger ombestemmer han seg og forsvinner for så å dukke opp på et nytt sted like etter.
-          Hver dag når det begynner å bli cumulusskyer, er det en liten kamp om hvem som skal vokse seg størst. Den kampen pleier Curt å vinne. Han suger til seg varmluft og fuktighet fra alle kanter og eser opp.


-          Når han kommer så høyt at han ikke kan vokse mer, er han oppe i stratosfæren. Det er da han begynner å vokse ut til sidene. Har han riktig fart på seg, kan han vokse enda høyere.
-          Curt er en skikkelig skøyer. Det er bare synd han ikke vet helt hvor sterk han er. Om sommeren hender det rett som det er at han slår til med skøyerstrekene sine. Det kan for eksempel være en fin og varm sommerdag og Solfrid Sol har fått mange til å dra til stranda for å bade og Vegard Vestavind leker med seilbåtene som er ute i det fine været. Det er gjerne da Curt vet å slå til. Han har det moro med å få småseilbåter til å kullseile.

-          Når badegjestene ligger på stranda og koser seg, vet Curt å få fart på dem. Han kaster ned en diger og kald regnbyge slik at alle blir kliss våte før de rekker å komme seg unna. For å få ekstra fart på dem, slipper han ut Linda Lyn og Tor Torden. Bare for å være grei, lar han Solfrid Sol komme frem like etter.
-          Da har alle, både mennesker, planter og blomster fått seg en avkjølende dusj, og alle er fornøyde. Menneskene med at Solfrid Sol er tilbake og varmer, og blomstene med at de har fått slukket tørsten.
Cumulus, cumulas, cumulute, så var den historien ute
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: