torsdag 2. juli 2020

1001 godnatthistorier - 316. Historien om Trond Tranebær


316. Historien om Trond Tranebær
-          Jeg skal hilse fra Trond Tranebær, sa fru Fantasia da hun kom inn til M. – Han ba meg ta med denne blomsten til deg.

-          Å, så fin den er. Går det virkelig an å ha så vakre blomster?
-          Ja, det er ganske utrolig at småplanter kan ha slike pene blomster. Trond sier at han er nødt til det, der han står på myra. Hvordan skal han ellers lokke til seg insekter slik at han blir til bær når høsten kommer? Trond har mange ganger tenkt på å flytte til andre steder. For eksempel til blomsterenga, men han trives ute på myra. Liten som han er, tror han ikke han hadde greid å konkurrere med alt det som vokser i enga. På myra er det ikke mange andre større planter som holder til. Sikkert fordi det er for fuktig og vått for dem.
-          Han og Moltke Molte hører til de få plantene med bær som liker å vokse på myrlendte steder. Da får de være i fred. Bortsett fra når de blir modne, da. Det er verst for Moltke, for han er så lett å se der han vokser på myra. De gule bærene hans lyser som små soler.

-          Da er det annerledes med Trond Tranebær. Han kryper nesten ned i mosen og gjemmer seg. Hvis du ikke ser godt etter, er det svært vanskelig å finne ham i det hele tatt.
-          Selv om han holder til ute på myra, har Trond fått med seg at mange mener at han er ett av de sunneste bærene som finnes. Selv bryr han seg lite om akkurat det der han graver seg ned i den myke myrmosen.

-          Sunn eller ikke. Jeg er den jeg er. Det er nok for meg, sier Trond.
-          Fordi han er så godt skjult der han vokser, er det mange som aldri har sett tranebær. Dessuten liker de fleste å gå på ferdigtråkkete stier, ikke ute i myrlendet. Mange byfolk har ikke gått i skogen i det hele tatt fordi de er redde for Brum Bjørn og Ulf Ulv.
-          Det er noe ikke Trond Tranebær forstår i det hele tatt. Det er vel ikke noe tryggere sted å være enn inne i skogen? Bare tenk på biltrafikken og hvor farlig den er? Disse tobeiningene er noen rare skapninger. Trond får det ikke til å rime at de er så opptatt av å unngå usunn mat, mens de gjør mange andre ting som Trond selv aldri ville drømme om å finne på. Han har til og med sett noen av tobeiningene sykle på bare to hjul som om det ikke var farlig nok bare å gå på to bein? De fleste dyr har iallfall tatt til fornuften og går på fire bein, mens insektene har seks bein.
-          Når høsten kommer og Fredrik Frost slenger innom, har Trond Tranebær fått en fin rødfarge på grunn av alle dagene i sola.

-          Han har nesten like fin hud som Fiona Fersken, har han hørt noen si, men han har ingen anelse om hvem denne Fiona er for noen. Det samme kan det være, sier Trond til seg selv og kryper godt ned i den myke mosen.
Miss, moss, mute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: