tirsdag 21. juli 2020

1001 godnatthistorier - 335. Historien om Flohvit Fluesopp


335. Historien om Flohvit Fluesopp
-          Jeg kom gjennom granskogen nå i kveld og der hørte jeg noen mumle. Da jeg kom nærmere, så jeg en liten en som stod og snakket for seg selv.
Fru Fantasia satte seg ved siden av M.
-          Hvem er hvitest i skogen her, hørte jeg henne si. Hun hadde den nydeligste hvite hatt du kan tenke deg. Kan du gjette hvem det kunne være?
-          Nei, sa M.
-          Det var Flohvit Fluesopp som stod der og speilet seg i en liten vannpytt.

-          Kjenner du Flohvit Fluesopp, spurte feen.
M ristet på hodet.
-          Da skal jeg fortelle deg litt om henne. Hun har den hviteste hatten du kan tenke deg, og ser så fin ut at mange sopplukkere putter henne i kurven sin bare på grunn av det. Men det er en farlig dame som gjemmer seg under hatten. Flohvit er en av de giftigste soppene i skogen. Derfor bør hun bli stående der hun vokser. Hun og broren, Hvit Fluesopp, ligner veldig på Charlie Sjampinjong. Alle sammen er de skivesopper.

-          Det vil si at de har tydelige skiver under hatten. Charlie har brunaktige skiver, mens Flohvit og Hvit har hvite skiver. Hvis du lar skivesopper ligge på et ark papir en del timer, vil sporepulver drysse ned fra skivene. Charlie Sjampinjong har brunt sporepulver, mens Flohvit har hvitt sporepulver. Det er som et slags fingeravtrykk, kan du si.
-          Hver eneste høst forsøker Flohvit å lure ivrige sopplukkere. Rett som det er, greier hun det også. Hvert år er det flere som må til sykehus og noen dør også av og til.
-          Det sikreste er derfor å la være å plukke hvite sopper.
-          Hva Flohvit liker best med å vokse i skogen er stillheten. I likhet med de fleste andre soppene lever hun mesteparten av livet sitt under jorda. Selve den synlige soppen er ikke ulik blomstene til plantene. Plantene blomstrer som regel en kort tid og gjør ellers ikke så mye av seg. Under jorda er det et nettverk av soppmycel eller røtter som er der hele tiden.

-          Plutselig en dag kommer selve soppen opp av jorda for å formere seg, akkurat som blomstene til plantene. Flohvit Fluesopp er ikke annerledes. Hun venter på at tiden er inne før hun titter opp. Resten av året er det ingen som ser henne.
-          Slik er det med mesteparten av soppfamilien. De driver og leker gjemsel hele sommeren. Alle som plukker sopp vet hvor de holder til selv om ingen kan se dem. En tid etter at det har kommet skikkelig med regn dukker de plutselig opp i massevis.
-          Det kan se ut som Flohvit vokser for seg selv der hun står, men under jorda har hun kontakt med de fleste andre soppene i området. Soppmycelet til ulike sopper er filtret inn i hverandre.
-          Flohvit Fluesopp har for eksempel en helt spesiell avtale med Frida Frosthette. Hun sender et signal gjennom mycelet som forteller Frida at nå er det tid for å titte frem.

-          Ikke mange sopper er vakrere enn Frida Frosthette der hun står i høstsola og varmer seg. Det er så Flohvit blir misunnelig på henne og tviler litt på at det er hun, Flohvit, som er den vakreste i skogen.
Sipp, sopp, sute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: