fredag 17. juli 2020

1001 godnatthistorier - 331. Historien om Hake Hai


331. Historien om Hake Hai
-          I kveld skal jeg fortelle om en av de rareste haiene som svømmer rundt i havet, sa fru Fantasia og glattet på lakenet vør hun satte seg.
-          Hvem kan det være, sa M.- Jeg har hørt om mange slags haier, rødhai, blåhai og hvithai.
-          Nei, det er ikke noen av dem. Det er Hake Hai som er en hammerhai, jeg skal fortelle om.

-          Det spesielle med Hake er at øynene hans ikke sitter på hodet, men på noen utvekster rett over munnen.
-          Finnes det saghaier også, spurte M.
-          Ja, enten du tror det eller ikke, så svømmer det slike skapninger rundt i havet. Både sagfisker og saghaier. Hva de gjør med sagen sin, er ikke greit å si. Bygge hus gjør de iallfall ikke. Like lite som Hake Hai bruker hammeren sin til å slå i spiker.

-          Hake Hai passer på å holde seg unna begge to siden øynene hans nesten sitter på stilker. Når det hvert år er midtsommerball i sjøgressenga, er han nøye på ikke å svømme for nær bunnen der sagfiskene og saghaiene holder til.
-          Vagn Hvalhai som er sjefen blant haiene passer på å holde de ulike haiartene fra hverandre når det er svømmekonkurranser. Vagn er en fredelig fyr, men han vet at noen av de andre haiene kan være voldsomme av seg.

-          Siden Vagn ikke svømmer så fort, er det ikke greit å holde orden på villstyringene.
-          Hake Hai er gjerne med i svømmekonkurransen, men er ikke særlig opptatt av å vinne. Det er morsomt å delta og å gjøre det litt bedre enn året før. Hake liker bedre å svømme rundt for å oppdage nye ting. I havet er det bestandig noe spennende å se.
-          Hake har pratet med Flynn Flyvefisk. Flynn liker å fortelle om hvor mye fint som er å se over vannet når han er ute på flyturene sine.

-          Hake har forsøkt å hoppe opp, men hammeren på hodet han er ikke akkurat egnet til å fly med. I stedet liker han å dra på skattejakt i dypet. Så mye rart som ligger på havbunnen! Det er ikke til å tro.

-          Hake har funnet både gull og sølv og massevis av mynter. Noen steder er havbunnen helt full av skattene og de bare ligger der år etter år.
-          Noen ganger kommer dykkere svømmende. Det hender at de finner en mynt eller to, men ingen av dem er særlig flinke til å svømme.

-          Hake pleier å skremme dem bort når de kommer i nærheten av skattene hans. Det skal ikke mer til enn at han åpner munnen og viser frem tennene sine før dykkerne gjerne forsvinner til overflaten så fort de kan. Gir de seg ikke når de er i nærheten av skattene, vet Hake råd for det. Han kaller på Viggo Hvithai som har en mye større perlerad av tenner enn ham selv.

-          Hake synes at skattene i havet skal ligge der de ligger. Noen av gullskattene har vært der i flere hundre år har han hørt av faren sin som igjen har hørt det av moren sin. Ingen har godt av å eie for mye gull og penger. Slikt blir det bare problemer av, har han hørt. Alle disse dykkerne er en uting. Hadde de vært laget for å svømme, hadde de hatt gjeller som annen skikkelig fisk.
Skitt, skatt, skute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: