torsdag 23. juli 2020

1001 godnatthistorier - 337. Historien om Gro Grønnfarge


337. Historien om Gro Grønnfarge
-          I kveld skal jeg fortelle om Gro Grønnfarge, sa fru Fantasia og flyttet på puten før hun satte seg ned.
-          Kan det være noe å fortelle om, spurte M. – Grønnfargen er jo nesten over alt, iallfall om sommeren.
-          Nettopp derfor, sa feen. – Hadde det ikke vært for at så godt som alle planter var grønne, hadde jo ingen av plantene kunnet vokse.
-          Er det sant, spurte M.
-          Slik er det bare. Har du noen ganger sett gresset vokse når det blir gult om høsten? Trærne slutter også å vokse når bladene blir gule og faller av. Grønt er selve livets farge. Det er derfor mange sier grønt er skjønt.
-          Gro Grønnfarge er den mest populære fargen i hele verden. Vi ser henne over alt. Omtrent alle trær får vakre lysegrønne blader om våren nord og syd i verden. Håpet er lysegrønt, sier trærne og ønsker at det skal bli en fin sommer.

-          Bjart Bjerk har ingen anelse om hvilken annen farge enn grønn han skulle hatt på bladene sine.
-          Gro Grønn er opptatt av å leve sunt. Derfor er hun bestevenn med Vaiva Vann. Gro kan godt smake på Connie Cola og andre leskedrikker, men det er Vaiva hun foretrekker når hun er tørst.
-          Gro har vært på besøk i Sahara og andre ørkener, men der likte hun seg ikke, nettopp fordi Vaiva Vann ikke var å se. Det var sand alle steder. Bare i noen oaser var det palmetrær.

-          Sahara var ikke noe værende sted for Gro Grønn. Da hun bestemte seg for å dra derfra og overlate ørkenen til Sander Sand, kom hun ti Atlasfjellene. Der traff hun en gammel kjenning som hun nesten hadde glemt, nemlig Smara Smaragd.
-          Smara var vakkert grønn akkurat som Gro.

-          Hadde det ikke vært for Gro Grønnfarge, ville Smara ikke vært lett å se innimellom all steinen.
-          Gro Grønnfarge har vært på ferde mange steder. Også i fjellet. Siden hun har en farge som er lett å se, har folk funnet ut at det kan være kobber der hun holder til.

-          Når fjellet er ordentlig grønt, sier folk at det er malakitt der. Malakitt inneholder kobber som er et metall som kan brukes til mye forskjellig.

-          For lenge siden var kobber veldig viktig fordi man kunne lage penger av metallet. Gull og sølv var enda viktigere til penger, men kobberpenger var greie nok. Dessuten var kobber fint å bruke til å tette tak med, særlig på kirker og finere bygninger.

-          Slike kobbertak så fine og blanke ut i begynnelsen, men etter hvert kom Gro Grønn og farget kobberet irrgrønt. Hvordan Gro greide det er ikke lett å si, men nesten alle ting som er laget av kobber, blir irrgrønne ettersom tiden går.
-          Utenfor New York står Frihetsstatuen som er laget av rent kobber. Den var nesten gullfarget i starten, men nå er den helt grønn, takket være Gro Grønnfarge.

Grønt, grant, grute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: