fredag 24. juli 2020

1001 godnatthistorier - 338. Historien om Fjosrun Fjellstøvel


338. Historien om Fjosrun Fjellstøvel
-          Har du hørt om den gangen Fjols Fjellturist skulle på ekspedisjon til Jotunheimen, spurte fru Fantasia da hun satte seg ned ved siden av M.
-          Nei, men jeg husker den gangen han skulle gå opp på Galdhøpiggen sammen med Fjodor og Fjosrun Fjellstøvel og havnet på Svellnosbreen i stedet.
-          Nå hadde Fjols store planer om en lengre tur i fjellet. Det hadde Fjosrun Fjellstøvel hørt at han hadde snakket med seg selv om i lange tider. Hvorfor snakker han ikke med meg, lurte Fjosrun. Jeg har jo greie på dette her med fjellturer og sånn.
-          Da planene så ut til å bli virkelighet, fant hun ut at hun måtte gjøre noe. Hun kjente Fjols så mye at hun visste at han ikke var en kløpper på å gjennomføre en fjelltur på forsvarlig vis.

-          Problemet var at det ikke gikk an å planlegge når alle som skulle være med på turen var spredt rundt på ulike steder og aldri fikk pratet sammen. Riktignok var hun og Fjodor bestandig sammen når de var på tur. Det samme gjaldt Lise og Lotte Lisse. Sondre Såle var også med, men han klaget bare på at han ble holdt utenfor fordi han ble tråkket på hele tiden.

-          Derfor sa han stort sett ingen ting. Lise og Lotte Lisse hadde ikke stort å bidra med de heller. De var mest opptatt av hva slags knute Fjols knøt når han skulle på tur, om det ble vanlig sløyfe eller dobbeltknute.
-          Derfor var det Fjosrun som måtte ordne opp og ta det hele på sparket den dagen da alle ble kastet hulter til bulter oppi Ryggleik Ryggsekk. Så langt Fjosrun kunne se, var alle med da Ryggleik var pakket. Mads Matpakke og Terje Termos var med. I en sidelomme lå Kolombine Kompass sammen med Kartein Kart.
-          Før Fjosrun fikk summet seg, ble Ulla Ullsokk stappet ned i henne. Sammen med Fjodor ble hun hengt på sekken.
-          Til sin forskrekkelse så hun at Fjols fant frem Joar og Jorunn Joggesko. Det var da Fjosrun skjønte at dette kom til å gå galt. Hva hadde de to sure joggeskoene å gjøre på en skikkelig fjelltur?
-          Til alt hell ble Dag Dachs med på turen. Fjols fant frem halsbåndet til Dag. Dag fikk sitte i forsetet sammen med Fjols før de kjørte til fjells. Da ville de iallfall finne tilbake om Fjols, som vanlig, ville rote seg bort.
-          Fra parkeringsplassen gikk en fin og bred sti innover til Jotunheimen. Fjols tok derfor Fjodor og Fjosrun og knøt dem fast til Ryggleik Ryggsekk. Fjosrun så nok at Lise Lisse fikk det som hun ville. Lise knøt seg i en fin sløyfe. Fjosrun forsøkte å si fra, for hun visste at sløyfen ville gå opp mens de gikk. Sakte men sikkert gled knuten opp, hun falt ned og ble liggende i en skråning ved siden av stien. Først da Fjols var kommet til foten av Jotunheimen og det var tid for å hvile og åpne Mads Matpakke, så han at bare Fjodor Fjellstøvel hang igjen på Ryggleik.
-          Etter at Fjols hadde spist opp Mads Matpakke og drukket noen kopper av Terje Termos, var det ikke annet å gjøre enn å snu for å lete etter Fjosrun. Joar og Jofrid Joggesko dugde ikke til å gå i steinrøysa.

-          Hadde det ikke vært for at Dag Dachs var med på turen, hadde nok Fjosrun og Ulla Ullsokk blitt liggende ved siden av stien og aldri blitt funnet.

-          Nå endte alt bra, takket være Dag Dachs.
-          Når vil Fjols Fjellturist lære, snakket de om i skoskapet da de var vel tilbake.
-          Dere kom iallfall på tur, sa penskoene der de stod blankpusset på en hylle for seg selv.
-          Det varte ikke lenge før det ble stille i skapet. Snart hørtes bare lyden av snorkingen til Fjosrun og Fjodor.
Snirk, snork, snute, så var den historien ute
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: