onsdag 3. februar 2021

1001 godnatthistorier - 524. Historien om Gudmund Gartner

 

524. Historien om Gudmund Gartner

-          Alle liker at Vårhild Vår kommer, men Gudmund Gartner er den som setter mest pris på henne, sa fru Fantasia og fjernet et lite rusk fra lakenet før hun satte seg ved siden av M.

-          Jeg liker også at det spirer og vokser når Vårhild kommer, sa M. Det er så artig å følge med på Babben Blåveis når de første små blomsterknoppene hennes titter frem. For hver dag strekker hun seg litt mer før hun plutselig springer ut.

 

-          Den gangen Gudmund bestemte seg for å bli gartner, tenkte jeg at jeg skulle hjelpe ham litt, fortsatte feen. - Jeg visste at det ikke var lett å få planter og trær til å trives. En kveld etter at han hadde sovnet drysset jeg litt stjernestøv over ham. Da han våknet om morgenen, kunne han forstå hva de snakket om, alle de som hadde røtter og blader.

-          Noen sier at Gudmund Gartner har grønne fingre, men det er ikke det. Om plantene ikke trives, kan de si fra til Gudmund hva de trenger og alt ordner seg. Når det høres ut som Gudmund går og prater med seg selv når han arbeider, er det plantene han snakker med.

-          Det går vel ikke an, spurte M.

-          Gudmund Gartner får det til, enten du tror det eller ikke. Hadde det ikke vært for at jeg hadde hjulpet ham den gangen og drysset stjernestøv over ham, hadde han ikke klart å stelle så godt med plantene. Solveig Solsikke hadde aldri greid å vokse seg kjempestor om hun ikke hadde blitt stelt godt med.

-          Når Solveig Solsikke forlanger å bli klødd litt under bladene, er Gudmund der og gjør akkurat hva Solveig ber om. Planter som trives, vokser mye bedre.

 

-          Hele sommeren tenkte Solveig på hvordan hun kunne overraske Gudmund Gartner som takk for at han hadde stelt så godt med henne i lange og varme sommerdager. Hun hadde ikke tall på de gangene han hadde luket bort andre planter som ville stjele næring. Nok med vann og deilig husdyrgjødsel hadde hun også fått.

-          Alle solsikkene bærer nemlig på en stor hemmelighet. Hvor kommer den fine gulfargen fra? Alle tror at det bare er en helt vanlig gulfarge, men Solveig og de andre solsikkene vet fargen kommer fra ekte gull. Når blomstene visner og gulfargen falmer, går gullet ned til røttene og legger seg der. Når høstregnet setter inn, blir gullkornene vasket ut og flytter seg ned til nærmeste grøft.

-          Da Solveig fortalte dette til Gudmund, trodde han først ikke på henne.

-          Men når du sier det, kan jeg jo forsøke å grave litt, sa han for ikke å fornærme Solveig.

-          Og sannelig fant han ikke flere store gullklumper. Ja, det var så mange at han på flekken bestemte seg for å skifte navn.

 

-          Fra nå av heter jeg Gudmund Gullgraver, sa han. I vinter drar jeg til California, for der har jeg hørt det skal være mer gull. Men vær ikke redd, sa han til Solveig Solsikke. – Til våren kommer jeg tilbake og steller med deg.

Griv, grav, grute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: