fredag 26. februar 2021

1001 godnatthistorier - 547. Historien om Målfrid Målebånd

 

547. Historien om Målfrid Målebånd

-          I skuffen med sysaker fant jeg en som var litt sur, sa fru Fantasia og slo seg ned på sengekanten. – Hun hadde ikke vært ute på flere dager, sa hun.

-          Hvem er det, spurte M.

-          Det er Målfrid Målebånd.

 

-          En dag uten å måle er en bortkastet dag, sier Målfrid.

-          Liker hun ikke å ha en fridag eller to? Og hva med sommerferie, spurte M.

-          Nei, hun vil helst måle hele tiden, slik som Må Målerlarve.

 

-          Må måler hvert eneste skritt han tar, men han måler ikke ordentlig slik som Målfrid. Hvert eneste lite skritt er forskjellige fra det forrige og det neste, og Målfrid er litt misfornøyd med ham. Det som er bra, er at han måler hele tiden.

-          Målfrid er så opptatt av å måle at det tok lang tid før hun forstod at når det var måltid, som for eksempel frokost, så var det tid for å spise, ikke måle. Litt irriterende, synes hun, for hun trenger jo ikke spise noe i det hele tatt, så tynn som hun er.

-          Målfrid Målebånd har aldri en kjedelig dag. Bestandig er det noe som skal måles. Idrettskonkurranser elsker hun, enten det er hundremeterløp eller lengdehopp.

 

-          En gang fikk hun beskjed om at hun skulle måle opp et maratonløp. Det tok lang tid for Målfrid. Det var hele 42.195 meter langt og var ikke gjort på en dag. Da hun holdt på med det, tenkte hun på Pheidippides som løp omtrent så langt for to tusen fem hundre år siden da han sprang for å fortelle folk i Athen i Hellas at perserne hadde tapt i slaget om byen Marathon.  Det er da hun er glad for at hun er et enkelt målebånd og slipper å løpe så langt. Ja, hun løper egentlig ikke i det hele tatt. Best liker hun å rulle seg ut når hun skal måle.

-          Målfrid Målebånd blir aldri enig med Stoppleik Stoppeklokke om hva som er best å gjøre i løpekonkurranser. Målfrid mener at når hun har målt opp hvor langt løpet skal være, så er det bare å telle hvem som blir nummer en, to og tre og nedover til sistemann. Stoppleik mener det er tiden som teller. Målfrid kan ikke forstå hvorfor ikke hun har rett, fordi det var løpekonkurranser lenge før det var noe som het klokker. Dessverre er det ikke noe å gjøre med det.

-          I stedet har Målfrid begynt å se opp mot stjernene på nattehimmelen når hun ikke får sove. Der er det mye rart å se. Målfrid har hørt at lyset fra stjernene går med en fart av nesten 300.000 kilometer i sekundet. I løpet av et lysår går lyset 9 460 730 472 580 kilometer, over ni billioner kilometer.

-          Hvor lang tid ville jeg brukt på å måle det, tenker Målfrid. – Det er bra jeg slipper det, og at det er noe som heter lysår.

-          Men nå er der iallfall sengetid, lysår eller ikke, sa feen. – God natt til deg og sov godt.

Billion, billian, billiute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: