søndag 14. februar 2021

1001 godnatthistorier - 535. Historien om Geir Gekko

 

535. Historien om Geir Gekko

-          Noen liker å klatre i fjellet, men når det gjelder klatring, er det ingen som slår Geir Gekko, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M. – Han kan klatre over alt, bare det er noe å holde seg fast i.

 

-          Han har noen helt spesielle føtter som gjør at han kan henge fast i taket også. Tærne hans er fulle av små hår som suger seg fast til det meste. Hårene er så ørsmå at det ikke går an å se dem, selv gjennom forstørrelsesglass.

 

-          Geir Gekko hører til krypdyrfamilien fordi han kryper omkring på alle fire.

-          Det hørtes rart ut, sa M. – Det er mange som kryper som ikke hører til der. Bare tenk på alle babyene som kryper omkring på gulvet.

-          Nei, babyene kryper ikke, de krabber, sa feen.

-          Men det er det jo Kåre Krabbe som gjør. Det er derfor han har Krabbe til etternavn. Ormene ormer seg frem og Ågot Ål åler. Trine Trillebår triller.

-          Hmm! Nå er du litt vanskelig. Skal jeg fortelle om Geir Gekko, eller skal jeg ikke?

-          Fortell!

-          Da Geir Gekko ble født, kom han ut av et lite egg. Etter det måtte han greie seg selv, for både moren og faren hans drev med helt andre ting. De var opptatt med å fange livretten sin, nemlig insekter. Geir så hva andre gekkoer gjorde, og slik lærte han å finne mat selv.

-          Den eneste han måtte passe seg for, var fetteren sin, Tor Tokay. Tor spiste det meste av det han kom over, også små gekkoer slik som Geir. Tor så ganske skummel med store røde flekker over hele seg.

 

-          Når Geir Gekko hører Tor Tokay skrike, er det bare så han grøsser helt ned til haletippen.

-          Der Geir bodde, så han mange tobeininger drive med klatring, men ingen av dem var så flinke som han selv. Geir hadde kappklatret med mange av dem, men det var bestandig Geir som kom først opp.

 

-          Tobeiningene hadde egentlig ikke noe å gjøre i fjellveggen. Det så han snart. De drev og jukset med tau og bolter til å feste tauet i. Hvorfor de skulle herje slik i bratte fjellvegger, var mer enn Geir kunne forstå. Selv fant Geir bestandig insekter å spise når han klatret, mens tobeiningene hadde med seg sin egen mat. Når de kom til toppen av fjellet, var de fornøyde enda det var mye lettere å gå andre veier til fjelltoppen.

-          Mange av klatrerne snakket om at til neste år skulle de klatre opp til toppen av Mount Everest. Det hadde Geir Gekko også lyst til. Det måtte være fint å være den første gekkoen som hadde klatret opp til verdens høyeste fjell. Men da han så bilder derfra, ombestemte han seg.

 

-          Det var snø der, og det så fryktelig kaldt ut. Hva var egentlig poenget med å være første gekko på Mount Everest? Hva skulle han forresten spise der oppe i høyden? Han hadde hørt av Hising Himalayaedderkopp at det var knapt med insekter der oppe.

 

-          Hising holdt til nesten 7000 meter over havet og fortalte at han noen ganger måtte vente flere dager på at insekter skulle blåse opp til ham.

-          Nei, hold deg i varmen der du her, sa Hising til Geir en gang han ble blåst ned fra fjellet. – Der er det mye triveligere selv om du plages litt med fetteren din, Tor Tokay.

Triv, trav, trute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: