søndag 21. februar 2021

1001 godnatthistorier - 542. Historien om Fljot Flueblomst

 

542. Historien om Fljot Flueblomst

-          Nå har vi det travelt, sa fru Fantasia da hun kom inn til M. - Jeg har ikke tid til å sette meg ned, for vi må av sted til Snåsa øyeblikkelig og treffe Fljot Flueblomst.

-          Hva er det for en blomst, spurte M.

-          Jeg har ikke tid til å svare, Vi må dra med en gang.

Feen drysset en stor porsjon med stjernestøv over M og så fløy de mot nord.

-          Her har vi Fljot, sa fen og pekte da de landet.

 

-          Er det slik han ser ut. Han ligner jo nesten på en flue.

-          Det er derfor han har fått navnet sitt, sa feen. – Fljot er en ekte orkidé, og dem er det ikke mange av i Norge. Og nå trenger han hjelp.

-          Trenger han hjelp?

-          Ja, våren kom så tidlig til Snåsa i år at Fljot blomstret hele to uker før han normalt pleier å springe ut.

-          Gjør det noe, da?

-          Saken er den at Fljot har en avtale med Gunnar Graveveps. Hver sommer er det slik at Gunnar kommer ut av puppen en eller to uker før Greta Graveveps. Når Gunnar klekkes, pleier Fljot å være i blomst. Gunnar er bare opptatt av en ting når han kryper ut av puppen, og det er å finne Greta. Siden Fljot ligner litt på Greta og han aldri har sett Greta før, flyr han rett bort til Fljot. Fljot lukter så godt, synes Gunnar. Grunnen til at Fljot vil ha besøk av Gunnar Graveveps, er at Gunnar er omtrent det eneste insektet som setter seg på Fljot fordi han ikke har noe nektar i blomsten sin.

 

-          På den måten frakter Gunnar blomsterstøv til andre flueblomster slik at det blir nye flueblomster til neste år.

-          Hva kan du gjøre med det, spurte M.

-          Jeg blir nødt til å drysse stjernestøv over hele Snåsa for å vekke Gunnar slik at han gjøre jobben sin før det er for sent.

-          Men er ikke Snåsa veldig stort? Jeg har kjørt langsmed Snåsavannet i bil, og det tok lang tid.

 

-          Det er derfor vi må skynde oss før det blir sen sengetid for deg. Vi følger veien på begge sider av Snåsavannet. Jeg håper du er sterk nok til å bære den stor posen med stjernestøv. Det kan nok trengs, skal vi rekke over der hvor Fljot Flueblomst vokser. Vi har ikke tid til å lete etter vokseplassene hans. Dessuten er det om å gjøre å vekke Gunnar Graveveps, og han kan jo være overalt rundt vannet.

-          Kan vi ikke fly litt lavere slik at vi kan se både Gunnar og Fljot?

-          Det er greit, sa feen. – der borte ser jeg noen gårder. I skogkanten der tror jeg nok vi kan finne begge to. Kan hende kan du rope på Gunnar? Det er bare det at han ikke bruker det navnet, for egentlig heter han Argogorytes mystaceus.

-          Greier jeg å si det, da?

-          Argogorytes greier du sikkert å rope, bare prøv.

-          Argogorytes. Argogorytes, ropte M.

-          Ja, se der, sa feen. – Der kommer han krypende ut og strekker på vingene.

 

-          Så gøy! Da blir det flueblomster til neste år også!

Argogoryt, argogorat, argogorute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: