fredag 5. februar 2021

1001 godnatthistorier - 526. Historien om Margaret Margarin

 

526. Historien om Margaret Margarin

-          Du spiser sikkert Margaret Margarin på brødskiven rett som det er, sa fru Fantasia da hun satte seg ved siden av M.

-          I kveld skal jeg fortelle deg hvordan det gikk til at hun kom til verden. For lenge siden i Paris begynte det å bli smørmangel og i 1866 utlyste Napoleon den tredje en konkurranse om hvem som kunne finne en erstatning for smør.

-          Var det han Napoleon med napoleonskakene?

-          Nei, det var Napoleon den første. Det var nevøen hans som utlyste konkurransen.

-          I Frankrike var det en mann som het Hippolyte som vant konkurransen i 1869. Senere ble det margarinfabrikker over hele verden

-          Margaret Margarin ble så populær at Roald Amundsen hadde henne med da han gikk på ski til Sydpolen i 1911. Det sa han ikke til mennene som var med på turen. Alle trodde at de spiste Smurf Smør. Da Amundsen fortalte dem at det var Margaret Margarin de hadde spist, ble de så sure at de la igjen flere kilo margarin inne i teltet som ble stående igjen på polpunktet. Der ligger Margaret Margarin den dag i dag flere meter under isen. Det er mer enn hundre år siden Margaret ble lagt igjen der.

 

-          I dag kan vi finne Margaret i butikken, men hun gjemmer seg bak mange navn.

 

-          De står ved siden av hverandre i kjølediskene et stykke unna Smurf Smør som ikke vil ha noe med dem å gjøre.

-          Hvorfor kan vi ikke være venner, spør Margaret rett som det er. – Er det ikke ett fett hva som blir smurt på brødskiven?

-          Det er jeg helt uenig i, svarer Smurf. – Det er bare smør som er smør. Jeg synes det skulle være forbudt å smøre margarin på skiven – det ordet er det jeg som eier. Jeg pleier å si at brødskiven blir margarinert når det er margarin som blir brukt.

-          Borte i brøddisken ligger Brørs Brød og må høre på kranglingen. – Jeg er helt enig med Margaret. Det er ett fett hva som kommer på brødskiven. Det viktige er hva slags pålegg jeg får. Jeg har mine favoritter, men det tør jeg ikke si her i butikken. Da blir det enda mer krangling. Hvis syltetøyglassene skal begynne å slåss med hverandre, kan det gå fullstendig galt.

Nå gikk det helt overstyr for både Smurf og Margaret.

-          Mener du virkelig at vi ikke er viktige? At du kan greie deg med pålegg på skiven. Nå har vi ikke hørt på maken, sa begge to i kor. – Vi vet at alt pålegget forlanger at vi skal komme på brødskiven først. Hvis du ikke smeller igjen brødklaffen, skal vi snakke med pålegget i butikken og sørge for at ingen vil være sammen med deg. Hvordan tror du det vil gå da? Ingen vil kjøpe deg, og du ender som grisemat.

-          Jeg mente det ikke slik, sa Brørs.

-          Hva mente du da, spurte Margaret.

-          Nei, jeg vet ikke helt hva jeg mente, svarte Brørs. - Nå kjenner jeg at jeg er søvnig, vi får holde fred slik at vi er uthvilte til butikken åpner i morgen.

Margarin, margaran, margarute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: