fredag 19. februar 2021

1001 godnatthistorier - 540. Historien om Merlin Meter

 

540. Historien om Merlin Meter

-          Merlin Meter en interessant fyr, sa fru Fantasia og flyttet på sengeteppet før hun satte seg ved siden av M. – Jeg traff ham i dag mens han stod og diskuterte med Kirsten Kilo og Liten Liter.

-          Hvordan ser forresten Merlin Meter ut, måtte M spørre. – Jeg har sett noe som heter tommestokk som er en meter lang.

 

-          Akkurat det er noe som irriterer Merlin litt. De fleste kaller ham for tommestokk, mens han egentlig er en meterstokk. Slik har det vært fra gammelt av. For over to hundre år siden var det ikke noe som het meter i det hele tatt. I Norge ble alt som skulle måles, målt i favner, alen, fot, kvart og tommer. I en favn var det tre alen, seks fot, tolv kvarter og syttito tommer.

-          Det hørtes vanskelig ut, sa M.

-          Det var det også. Enda vanskeligere ble det da engelske tommer var litt kortere enn de norske.

-          Derfor var Merlin Meter veldig fornøyd da noen i Frankrike fant ut at de ville måle alt i meter. Da ble alt mye enklere. Kirsten Kilo og Liten Liter var helt enige da de stod og pratet sammen. De to hadde det samme problemet i gamle dager at det var mange forskjellige måter som ble brukt til å måle ting.

-          Men dere stoppet enigheten. Merlin mente at det ville være best om alt ble målt i meter. Alt ville bli mye enklere dag, sa han. - Så flott om det gikk an å kjøpe to meter melk i butikken, sa han.

-          Det går ikke, mente Liten Liter. – Hvordan går det an å legge to meter melk i en pose og gå hjem med den? Jeg tror nesten jeg må le. Det går da ikke an å være så dum, sa hun til Merlin og himlet med øynene.

-          Du tror kanskje at alt kan måles i liter, spurte han.

-          Ja, hvorfor ikke?

-          Du mener ikke at du kan si at det er to hundre liter til butikken når alle vet at det er to hundre meter? Jeg tror jeg får dånedimpen, sa Merlin Meter.

-          Når dere to ikke kan ordne opp og bli enige, er det klart at jeg må ha det siste ordet, sa Kirsten Kilo. – Det har seg nemlig slik at alt kan veies på vekt. Det er noe alle burde vite selv om de heter Merlin Meter eller Liten Liter. Bare tenk på alle de som synes de veier for mye eller for lite. Skulle de måle seg i meter, ville det bare bli tull. Å måle seg i liter går ikke det heller; da måtte de legge seg i badekaret for å finne ut hvor store de var.

-          Det var da jeg måtte stoppe de tre kranglefantene, sa feen. – Det er en grunn til at det er noe som heter meter, kilo og liter, sa jeg. - Hvis dere ikke blir enige, blir jeg nødt til å drysse stjernestøv over dere slik at folk bruker de gamle måtene å måle og veie på.

-          Da jeg trakk frem tryllestaven, ble det helt stille.

-          Var det så lett, spurte M. – Men jeg tror likevel jeg skal spørre om å få en halvmeter med sjokolade når det blir lørdag. Det høres mye bedre enn å kjøp etter vekt, synes jeg.

-          Ja, du kan jo forsøke, sa feen, - men nå er det tid for å sove.

Met, mat, mute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

 

 

Ingen kommentarer: