tirsdag 23. februar 2021

1001 godnatthistorier - 544. Historien om Konrad Kompost

 

544. Historien om Konrad Kompost

-          Helt nederst i hagen til Gregersen ligger en liten haug med løv, gress og annet hageavfall, sa fru Fantasia og trakk frem stolen ved siden av senga til M før hun satte seg ned.

-          Er det noe å fortelle om, da, spurte M.

-          Det må du ikke si høyt så Konrad Kompost hører det. Da blir han sur og grinete. Selv mener Konrad at han egentlig er den viktigste i hagen til Gregersen. Hvordan ville det sett ut på plenen om ikke Konrad gjorde jobben sin? Det ville vært fullt av visne blader og ikke et eneste gresstrå.

 

-          Nå har Konrad bestemt at alle de visne bladene og mer til, skal komme til ham og bli til jord. Det er viktig at det er orden i hagen, ikke bare i gulrotsenga og grønnsakhagen.

-          Høsten er den best tiden på året, synes Konrad. – Da kommer det trillebårlass med visne blader og han vokser seg stor. Alle som holder til i komposthaugen, gleder seg. Særlig gjelder det Markus Meitemark og familien hans. Ikke noe er bedre enn råtnende løv.

 

-          Finn Fisker tar seg rett som det er en tur til Konrad Kompost for å grave mark når han skal på fisketur. Som takk snur og vender han på Konrad, men når høsten kommer, sier Konrad stopp. Da vil han helst ha et tykt lag med løv over hele seg. Å ha en skikkelig løvdyne over hele seg før det blir vinter er viktig.

-          Om høsten er det nemlig mange som kommer til Konrad for å søke ly for kulda. Petter Pinnsvin er en av dem.

 

-          Hele sommeren har Petter tuslet omkring i hagen og hjulpet Gregersen ved å spise snegler og insekter. Derfor passer Gregersen på at det er et tykt lag med løv i komposthaugen, for han vet at Petter pleier å grave seg ned der når han skal sove vintersøvnen sin.

-          I det hele tatt er det mye å passe på for Konrad Kompost når han skal ta vare på alle de som kommer på besøk hele året. Om våren er han nøye med at Gregersen legger tørr mose i en haug for seg selv. Her kommer Hulda Humle og bygger bol tidlig om våren. Ikke noe er så trivelig som humlesurr tidlig om våren, synes Konrad.

-          En annen gjest er Finn Firfisle. Han liker også å gjemme seg under tørt løv når det blir kaldt i været. For ikke å snakke om Patrick Padde. Patrick ligger i dvale dypt nede i komposten og venter på at isen skal gå i paddedammen slik at han kan ta den første svømmeturen sin.

-          Slik får Konrad Kompost nytt fra den store verden selv om han ligger helt stille nederst i hagen til Gregersen.

-          Jeg skal be mamma og pappa om å lage en komposthaug i hagen vår, sa M. - Borte ved Hubba Bubbatreet er det en fin plass.

-          Det var en god idé, sa feen. Du får huske på å si det i morgen.

Komp, kamp, kute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: