onsdag 8. april 2020

1001 godnatthistorier - 240. Historien om Klara Kost


240. Historien om Klara Kost
-          Gjett hvem det var som reiste bust rett før jeg kom inn gjennom vinduet til deg, spurte fru Fantasia da hun satte seg på stolen ved siden av senga til M.
-          Det var vel Kari Katt. Hun gjør det når hun blir skremt.
-          Nei, det var Klara Kost. Hun ba meg si til deg at hun ikke var fornøyd med at hun hadde så lite å gjøre for tiden. Klara likte ikke at Støvhild Støvsuger tok arbeidet fra henne. Det var like mye rusk og rask som før, og Klara mente at hun kunne gjøre en like god jobb som Støvhild, kanskje bedre
-          Dersom Støvhild ikke var en sentralstøvsuger som blåste all luften utendørs, la hun bare igjen masse finstøv over alt og lagde unødig arbeid for Støver Støveklut. Kan du si til mamma og pappa at de må bruke meg mer. Jeg er lei av bare å stå her i kroken uten noe å gjøre.
M nikket og sa at det skulle hun gjøre.
-          Det var andre tider for oss koster i gamle dager før Støvhild Støvsuger kom og ødela for oss. Ikke bare ble vi brukt nesten hver eneste dag. Den gangen det var ordentlige hekser, ble vi brukt om natten også.
-          Det tror jeg ikke noe på, sa M. – Det er bare på allehelgensdag eller halloween 1. november det er hekser, og det er bare barn som kler seg ut.

-          Da går vi rundt omkring og ringer på dørene til folk og roper «knask eller knep». Som regel får vi knask.
-          Det var annerledes før, sa Klara Kost, - den gangen da folk trodde på ordentlige hekser. Du aner ikke hvor mye moro vi hadde det. Noen ganger gikk det litt galt fordi ikke alle heksene var like flinke til å fly. Det kunne folk se i bjerketrær rundt omkring når de fant det de kalte heksekoster høyt oppe i trærne.

-          Hvis du ser etter, vil du sikkert finne noen slike rundt omkring i skogen.
-          Jeg husker selv da jeg var ung og fløy omkring, sa Klara Kost. Det var utrolig fint i månelyse netter.

-          Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ble slutt på det, men jeg tror nok at Støvhild Støvsuger har skylden. Hvem har lyst til å reise rundt på en støvsuger?
-          Alle barn drev og red på feiekoster i gamle dager. Senere ble kostene til kjepphester. Barna satte bare et hode på feiekosten.

-          Det var tider for oss feiekoster. Siden kom gyngehestene, men det ble aldri det samme. En gyngehest måtte stå på samme flekken hele tiden, mens kjepphestene kunne ri over alt.
-          Jeg skulle virkelig ønske at du kunne si til mamma og pappa at de kunne kjøpe et slikt lite hestehode til meg. Da kunne du ri rundt på stuegulvet og kjøkkengulvet samtidig med at du feiet støv. Tenk så moro det hadde vært?
Kjepp, kjapp, kjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?


Ingen kommentarer: