torsdag 9. april 2020

1001 godnatthistorier - 241. Historien om Maiken Mais


241. Historien om Maiken Mais
Fru Fantasia holdt et lite korn mellom fingrene sine da hun satte seg ved siden av M.
-          Du vet sikkert hva dette er for noe, spurte hun.
-          Det ser ut som et maiskorn, svarte M.
-          Ja, det er Maiken Mais, det mest populære kornslaget i hele verden. Egentlig kommer hun fra Sør-Amerika hvor hun har vært dyrket i tusenvis av år.
-          Er det fordi hun er så populær at hun blir til popkorn rett som det er, måtte M spørre.
-          Kanskje det, svarte feen, - men jeg tror det er fordi hun sier pop-pop når hun spretter rundt i gryta og blir til popkorn.

-          Nesten alle liker Maiken Mais. Det henger sikkert sammen med at hun har en slik fin gulfarge.

-          Hønhild Høne får mye mais å spise. Da blir eggeplommen fin og gul. Ikke det at det betyr så mye med fargen for smaken, men det ser jo litt penere ut på tallerkenen når speilegget ligger der og ser ut som en liten sol med solsiden opp.

-          Brørs Brød og Tommy Tomat synes også at Egbert Egg tar seg best ut når Hønhild Høne har fått mye mais i fôret.
-          Maiken Mais lengter mange ganger tilbake til Sør-Amerika der hun kom fra. Den gangen for lenge, lenge siden vokste hun på små jordlapper og alle maisplantene kjente hverandre. De stod ved siden av hverandre og snakket om alt mulig. Dessuten var det mange andre planter i nærheten som også hadde sitt å fortelle.
-          Maiken liker absolutt ikke de store maiåkrene i USA og Canada. Alle plantene bare står der helt stille i flere måneder og venter på å bli høstet. Det er aldri mye å prate om.

-          Nei, da liker hun mye bedre å stå i en liten maisåker i Sør-Norge. Der får hun godt stell hele tiden, og Bjørnar Bonde er stadig ute i åkeren og spør om Maiken trives. Om det ikke har regnet på en tid, sier Maiken at hun godt kan tenke seg en skvett vann. Det får hun.
-          Som takk for godt stell lar hun maiskolbene vokse seg store og fine. I USA ble hun høstet med kjempestore høstemaskiner. I Norge blir hver eneste kolbe plukket for hånd. Rett som det er kommer det barn på selvplukk. Maiken ser folk an og lar seg ikke plukke av hvem som helst. Først og fremst må barna se snille ut. Det er det viktigste.
-          Når hun skal kokes, er det viktig at vannet ikke fosskoker. Hun liker best å trekke på ikke alt for sterk varme. Når hun er ferdigkokt, ser hun bestandig etter Smurf Smør. Han er ekte meierismør og hører sammen med mais.
-          Det er greit å ligge på grillen også, men Maiken er redd for å bli brent. Kan hun velge, vil hun helst bli kokt.

-          Dessuten kan det være forferdelig varmt på grillen der hun ligger sammen med pølser og annet kjøtt. Pølsene er sprekkeferdige av stolthet over at alle sier at de er svinaktig gode. Da er det til pass for dem at de rett som det er sprekker når det blir for varmt for dem.
-          Maiken Mais sprekker aldri. Hun skryter ikke heller der hun ligger på grillen. Om hun blir litt svart, tåler hun det. Hun driver ikke og spruter fett over alt slik som pølser og svinekoteletter.
-          Maiken har kort og godt det som vi kaller folkeskikk.
Skikk, sjakk, skjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: