fredag 24. april 2020

1001 godnatthistorier - 253. Historien om Mårten Måltrost


253. Historien om Mårten Måltrost
-          Hvem er det som sitter i tretoppene og synger så vakkert i vårkveldene?
M så opp på fru Fantasia før hun satte seg ned på sengekanten.
-          Der oppe, mener du, sa feen og pekte. – Det er Mårten Måltrost.

I en grantopp satt en liten fugl med åpent nebb og sang så det ljomet i skogen.
-          Jeg er nødt til å synge så høyt for å overdøve skrattingen til Grasken Gråtrost, sa Mårten Måltrost.
-          Dessuten vil jeg ikke at Grasken skal finne på å bygge reir i nærheten av der jeg bor. Da er det aldri fred å få når kråker og skjærer kommer på besøk. Jeg, derimot, gjemmer redet mitt så godt inne i busker og trær at det nesten er umulig å finne for Kra Kråke og Sjur Skjære.
-          Bare blir med, så skal du se. Jeg har reiret tett inntil stammen i dette grantreet. Gregers Gran er grei og har latt meg bygge her.

-          De ungene så sultne ut, spurte M. - Gaper de slik hele tiden når du kommer med mat?
-          Ja, de gaper og skriker og vi må holde på å finne mat fra tidlig morgen til sene kvelden.
-          Men hvem er det som kommer der, krypende oppover?
Fru Fantasia så forskrekket ned.
-          Sannelig tror jeg ikke det er Bea Buorm. Hva har hun å gjøre her oppe i treet? Det skulle ikke forundre meg om hun er sulten og har hørt ungene dine skrike etter mat. Eller kan det være at du ikke har gjort ordentlig rent i reiret, for jeg ser at Bea strekker ut tungen og lukter seg frem.

-          Nå var det godt jeg var her, sa feen og trakk frem tryllestaven
Vips så pilte Bea Buorm vekk så fort hun kunne.
-          Det er bra du har reiret så høyt. Holger Hoggorm er ikke like god til å klatre som Bea. Han liker seg best på bakken hvor han kan jakte på rotter og mus.

-          Jeg lurer på en ting når jeg ser på det fine reiret ditt. Hvordan greier du å bygge det uten å bruke hammer og spiker? M så undrende på Mårten Måltrost.
-          Det er så lett som bare det når du har et nebb slik som jeg. Jeg er helt sikker på at armer og ben bare er i veien når du skal bygge reir. Det er nok derfor menneskene bygger hus og ikke reir. Men jeg er helt sikker på at de fleste ville trives mye bedre om de bodde i et reir. Jeg forstår ikke at ikke dere mennesker har tenkt på det. Det er bare å bruke de materialene en finner rundt omkring. I tillegg så er det miljøvennlig så det holder. Vil jeg bade, gjør jeg det i nærmeste vanndam. Ikke trenger jeg vannklosett heller. Jeg setter meg bare på en kvist, og plopp! Så er det gjort. Alle der nede er takknemlige om en liten måltrostlort faller ned. Bare spør Babben Blåveis. Hadde det ikke vært for meg, vet jeg at hun ikke hadde hatt så mange blomster i år.
-          Jeg tror jammen jeg skal prøve å bygge et reir for meg selv i morgen, sa M. – Kan hende du kan hjelpe meg litt og vise meg hvordan jeg gjør det.
-          Med fornøyelse, sa Mårten Måltrost, - men nå er det sengetid, kvitret han. - God natt til deg.
-          Da ser jeg deg i morgen, sa M. – Da bygger vi et stort menneskereir med stige.

-          Det kan ikke bli annet enn bra, sa M til feen.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: