mandag 20. april 2020

1001 godnatthistorier - 249. Historien om Sine Sitron


249. Historien om Sine Sitron
-          Hvem er det som er rund og blid, men likevel sur, spurte fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.
-          Går det an å være blid og sur på samme tid? Jeg har bare hørt om en som er glad og sur samtidig, og det er kakeglasuren.

-          Sine Sitron er både blid og sur, svarte feen. - I tillegg sier mange at hun er sunn, for hun har masse C-vitaminer inne i seg.
-          Sine er godvenner med Tea Te og Tea Tekopp selv om begge to synes hun er litt for sur av seg. Begge to vil gjerne ha en teskje eller to med Sune Sukker for smakens skyld. En melkeskvett er heller ikke av veien, synes de to, men da må Sine holde seg unna; hun og Melker Melk går ikke godt sammen. Da blir det skikkelig uvennskap i Tea Tekopp, og Tea Te må helles i utslagsvasken.
-          Hvorfor det, spurte M.
-          Prøv selv, og du vil se, svarte feen.
-          Sine Sitron holder til i fruktdisken i kolonialbutikken sammen med Abel Appelsin. Av en eller annen grunn er de to ikke alt for gode venner. Kan hende skyldes det at Abel også er full av C-vitaminer og at de to ikke kan bli enige om hvem som inneholder mest.
-          Grønnsaker og poteter er heller ikke langt unna. Kine Kålrot og Per Potet er noe misfornøyde med at det nærmest er hemmelig at begge to inneholder C-vitaminer. Det er ikke uten grunn at Kine kalles for Nordens appelsin, sier hun der hun ligger. Hun passer på å si at hun er en rotfrukt og verken grønnsak eller frukt.
-          Sine Sitron prøver så godt hun kan å heve seg over denne kranglingen. Det viktigste må jo være at vi blir kjøpt og spist, forsøker hun å si. Men hun snakker for døve ører.
-          Haha, sier M. Jeg har aldri sett at sitroner, appelsiner, kålrot eller poteter har ører.
-          Akkurat, sa feen, - det er derfor de holder på slik hele tiden og aldri blir enige om noen ting. De verken kan eller vil høre på fornuft.
-          De stopper ikke før Tallak Tallerken slår i middagsbordet og sier at nå vil han ha matro.
-          Da ender det gjerne med at verken Kine Kålrot eller Per Potet kommer på middagsbordet – de må holde seg i grytene på komfyren.

-          Da blir det Sine Sitron som må sørge for C-vitaminene sammen med Tom Tomat. Både Sine og Tom er glad i Røffen Rømme selv om Sine helst vil ha seterrømme. Heldigvis begynner ikke de to å krangle om det. De har vel lært av de som må holde seg i grytene.
-          Noen ganger føler Sine Sitron seg presset. Det liker hun egentlig ikke, men det må vel til.

-          Da blir hun skåret i to og klemt og vridd i en sitronpresse.

-          Jeg må vel finne meg i dette, sier hun til seg selv.
-          Hvordan skulle jeg ellers få ut saften min?
-          Sine har mange ganger sagt at skallet hennes kan rives i småbiter og brukes til å piffe opp mye mat. Likevel blir skallet som regel kastet enda det er både fint og gult. Faktisk smaker det godt også, bare det ikke blir for mye.
Smikk, smakk, smute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: