mandag 13. april 2020

1001 godnatthistorier - 245. Historien om Gjermund Gjær


245. Historien om Gjermund Gjær
-          Jeg snakket nettopp med Brørs Brød da jeg var innom kjøkkenet nå i kveld, sa fru Fantasia og så strengt på M.
-          Brørs syntes det ble litt for mye Nugatti på skiven til kveldsmaten, sa han.
-          Men Nugatti er jo så godt, svarte M. - Jeg trodde Brørs syntes det samme. Iallfall har han aldri sagt noe når jeg har smurt på et tykt lag med Nugatti.
-          Kanskje det er fordi du smører så tykt på at han ikke hører stemmen din? Gjermund Gjær sier det samme. Av og til hender det at Gjermund ikke har gjæret ferdig. Når han får noe med sukker i, kan han begynne å gjære en gang til, for sukker er det beste Gjermund Gjær vet.
-          Gjermund liker ikke at han må jobbe en gang til, for han er egentlig veldig lat.

-          Brørs Brød og Gjermund Gjær har samarbeidet i tusenvis av år. De to ble kjent med hverandre i det gamle Egypt, sier folk. Om det er sant, vet jeg ikke. Folk sier så mangt.
-          Uten Gjermund ville det bare vært flatbrød å spise. Det er Gjermund som gjør at brødet blir luftig og smakfullt.
-          At Gjermund er en luring, er noe alle vet. Faktisk finnes han så godt som over alt hvor det er noe søtt han kan spise. Hadde det ikke vært for Gjermund, hadde det ikke vært øl å få kjøpt i butikkene. I gamle dager i Norge når folk brygget øl hjemme, trodde de det var noe magisk som foregikk når det begynte å boble – mange pleide derfor å våke over ølet for å passe på at ikke noe gikk galt.
-          Nå vet alle at Gjermund Gjær er en gjærsopp som deler seg når han får nok mat.

-          Gjermund er rund og blid og en trivelig fyr når han får det som han vil. Dessverre er han ikke like populær når han begynner å spise av syltetøy og andre matvarer som ikke er tilsatt konserveringsmidler. Da begynner de å boble og lukte.
-          Beatrix Bie kjenner godt til Gjermund Gjær fordi han finnes på nesten alle blomster i blomsterenga. Hun passer derfor å si til alle arbeidsbiene at de må passe på å tørke honningen skikkelig før de forsegler den med vokslokk.
-          Beatrix tar seg rett som det er en tur for å kontrollere honningtavlene.

-          Når det er et lite luftlag mellom den forseglete cellen og honningen, er alt vel. Hvis ikke, må jobben gjøres en gang til.
-          Gjermund Gjær forsøker å gjemme seg bort når Beatrix Bidronning tar inspeksjonsrundene sine, men Beatrix ser ham likevel.
-          Nå får du passe deg, Gjermund, sier hun, - ellers stikker jeg deg med brodden min. Du får holde deg til Brørs Brød eller Ølfus Øl. Her har du ikke noe å gjøre!
Stikk, stakk, stute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: