lørdag 11. april 2020

1001 godnatthistorier - 243. Historien om Petra Perlemor


243. Historien om Petra Perlemor
-          Har du sett de fine, fargerike skyene høyt der oppe på kveldshimmelen, sa fru Fantasia da hun kom inn gjennom vinduet og slo seg ned ved siden av M.
-          Ja, hva slags skyer er det?
-          Det er Perlon Perlemorsky som leker seg på himmelen. Han holder på noen timer til det er sengetid.
-          Petra Perlemor ligger nede i vannet og beundrer det fine fargespillet til Perlon.

-          Hun blir så betatt av det vakre der oppe at hun helt glemmer seg bort. Kunne jeg bare fått noen av de fine fargene der opp, tenker hun der skjellet hun holder til i, ligger med åpent skall. Nå vet Kåre Krabbe å benytte sjansen. Han ser all den deilige maten inne i skjellet og kniper til. Når han har forsynt seg, ligger Petra Perlemor og ser opp mot himmelen. Det er det eneste hun kan gjøre.

-          Når hun ligger slik på bunnen, er det mange som kommer og beundrer henne. Hvordan går det an å være så vakker og ha så mange ulike farger, sier de alle sammen. Mange fisker kommer svømmende forbi og spør om de kan låne noen farger av Petra Perlemor, og Petra sier aldri nei. Det er derfor det finnes fisk i alle regnbuens farger.

-          Så mange fisk har kommet til Petra og spurt at hun ikke har oversikt over hvor mye hun har lånt bort. Av og til ligger hun på bunnen og er ganske blek, men når Perlon Perlemorsky dukker opp på himmelen igjen, får hun de gamle fargene tilbake.
-          Slik går årene, og det er trivelig tider for alle.
-          Hadde det bare ikke vært for Hake Hai. Han har aldri kommet til Petra Perlemor og spurt om å få låne farge. Det er derfor han er grå over hele seg. Bare på undersiden er han hvit. Hake er misunnelig på de andre fiskene som har slike fine farger. Får han sjansen, snapper han til seg av røde, blå og gule fisker. Han tror han kan stjele farge fra dem, men han er like grå. Derfor blir han både sur og sint og biter i alt som rører seg i havet.
-          Ikke rart at Hake mangler venner. Bare tennene hans når han åpner munnen eller forsøker å smile, viser at han er en farlig fyr.

-          Hake vet at han skulle vært hos tannlegen, men det er ingen tannleger som har lyst til å titte inn i munnen hans. Den eneste som er modig nok til å nærme seg ham, er Pus Pussefisk. Hun og venninnene hennes våger seg til og med inn i munnen til Hake Hai.

-          Alt dette ser Petra Perlemor der hun ligger på bunnen. Hun er glad hun bare er et skjell som ingen bryr seg om å spise. Å spise eller bli spist er regelen for alle fiskene som svømmer rundt.
-          En dag kom Dykkert Dykker svømmende.  Petra trodde først det var Fridtjof Frosk, men det var Dykkert.

-          Du er for vakker til å ligge alene på bunnen, sa Dykkert og plukket henne opp. – Du fortjener å bli et smykke med alle de fine fargene dine.
-          Og slik ble det. Petra ble med til gullsmeden som satte henne inn i et armbånd.

-          Perlon Perlemorsky hilste på Petra rett som det var, smilte til henne og sa at nå var hun kommet på rette plassen i livet.
Smykk, smakk, smute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: