tirsdag 14. april 2020

1001 godnatthistorier - 246. Historien om Ellen Elektron


246. Historien om Ellen Elektron
-          I dag skal jeg fortelle deg om et lite mysterium, et helt utrolig lite mysterium, sa fru Fantasia da hun skjøv frem stolen for å sette seg ved siden av M.
-          Nå er jeg spent, svarte M, - jeg liker å høre om sånt som jeg ikke vet om fra før.
-          Hvem og hva er Ellen Elektron, har jeg undret meg over lenge, sa feen. - Ingen har sett henne, ingen vet sikkert hvordan hun ser ut, men alle vet at hun er der. Noen har forsøkt å tegne henne, men det spørs om det ligner.

-          Hadde det ikke vært for Ellen Elektron, ville vi ikke hatt elektrisk strøm, sier Vilja. Når du blir voksen, vet vi muligens mer om Ellen.
-          Det som er sikkert, er at mystiske Ellen Elektron er så godt som alle steder. Siden hun er så liten og ikke synes, trenger hun ikke å gjemme seg. Det har Ellen mye moro av. Når Linda Lyn smeller til, blir nesten alle redde. Da koser Ellen seg, for det er knapt noen som tenker på at det egentlig er henne som lager lynet. Alle ser Linda, men ingen ser Ellen. Da ler Ellen Elektron sin spesielle tordnende latter som alle kan høre når Linda Lyn har forsvunnet.
-          Alle har sett Linda Lyn og alle har hørt Tor Torden, men ingen vet at uten Ellen Elektron hadde ingen ting skjedd.
-          Ellen Elektron kunne svømme med en gang hun ble til. Andre må lære å svømme på svømmekurs eller lære av noen som kan svømme.
-          I sjøen kjenner Ellen alle, men ingen kjenner henne. Hun har forsøkt å hilse på Torstein Torsk eller kile den innbilske fyren i skjegget hans, men Torstein merker ingen ting. Det er litt dumt, synes Ellen, for hun ville gjerne blitt kjent med ham eller noen andre av de interessante fiskene som svømmer omkring. Siden Tarald Tangnål nesten ikke beveger seg innimellom tangen, har hun forsøkt å hilse på ham, men heller ikke Tarald vører henne. Det er leit, synes Ellen, for hun ville gjerne hatt flere venner.
-          Hadde det ikke vært for at elektronfamilien har et nesten uendelig antall medlemmer, ville det vært trist å være Ellen. Heldigvis henger elektronene sammen i lange kjeder enda ingen kan se dem. De dunker borti hverandre rett som det er og sørger for at alt i verden fungerer på riktig måte. Uten Ellen Elektron ville nesten alt stått stille enten du tror det eller ikke. Mona Mobil og Ivar IPad ville vært helt ubrukelige.
-          Hver gang det trekker opp til skikkelig uvær med Linda Lyn og Tor Torden, koser Ellen seg. Hun ler og har det moro og leker gjemsel med alle de som aldri får øye på henne. Akkurat det har hun bestemt seg for å fortsette med så lenge hun lever.
Elektrikk, elektrakk, elektrute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?


Ingen kommentarer: