tirsdag 21. april 2020

1001 godnatthistorier - 251. Historien om Andromeda Galakse


251. Historien om Andromeda Galakse
-          Så fin og klar stjernehimmel det var ute nå i kveld, sa fru Fantasia da hun kom inn til M.
-          Ta på deg varme klær, så går vi ut og tar en titt.
-          Kan vi det, spurte M.
-          Bare ikke si noe til mamma og pappa.
Fru Fantasia svingte med tryllestaven og dermed stod de ute i kulda. Frostrøyken drev hver gang de pustet ut og over dem var Melkeveien, en lysende stripe av stjerner.
-          Der oppe har vi stjernebildet Perseus, sa fru Fantasia og pekte.
-          Jeg har en liten tegning som viser hvor han er, sa feen og trakk frem et ark.

-          Hvis vi ser rett opp og mot nord, kan vi stjernebildet Cassiopeia som ser ut som en litt skjev W. Nedenfor til venstre er Perseus. Datteren til Cassiopeia og Cepheus het Andromeda. Cassiopeia skrøt av at Andromeda var den vakreste i verden, vakrere enn Nereidene som fulgte etter havguden Poseidon. Poseidon ble lei av skrytet og i sinne begynte han å ødelegge landet til Cepheus. For å berge det som kunne berges, fant Cepheus ut at han måtte ofre datteren sin. Heldigvis kom Perseus forbi etter å ha drept gorgonen Medusa. Han reddet Andromeda og giftet seg siden med henne. De levde lykkelig alle sine dager. Etter at Andromeda døde, flyttet gudinnen Athene henne opp på stjernehimmelen sammen med Perseus.
-          Der oppe kan vi se dem den dag i dag, sa feen og pekte.
-          Det vi ikke kan se tydelig, er at i stjernebildet Andromeda er også en galakse som blir kalt Andromedagalaksen.

-          Andromeda Galakse er den største galaksen eller stjernetåken i den lokale galaksegruppen som Melkeveien er en del av. Den er omtrent 2,5 millioner lysår fra Jorda. Om 3,75 milliarder år er det ventet at Melkeveien og Andromeda Galakse vil kollidere med hverandre, men siden det meste er tomrom, vil det ikke neppe skje annet enn at de møtes og blir til en kjempestor galakse.
-          Det er Andromeda Galakse fornøyd med. Av og til kaster hun et blikk på Melkeveien og lurer på hvordan det blir å møtes en gang i fremtiden.

-          Men det er så lenge til at Andromeda Galakse ikke tenker så mye på det. Hun har nok med å holde styr på alle stjernene som hun har i seg. Skal hun fortsett å være en vakker spiralgalakse, må hun passe på at ingen rømmer sin vei. Det er lettere sagt enn gjort siden hun kanskje inneholder tusen milliarder stjerner. Det er så mange at hun ikke greier å telle dem. Å telle til hundre eller tusen går an, men å telle til tusen milliarder, det er helt umulig for en stakkars galakse. Det er til å få vondt i hodet av.
-          Det får gå som det går, tenker Andromeda.
-          Om noen milliarder år må vi likevel begynne å telle på nytt, så jeg lar heller være.
-          Oj, sa M. – Er Andromeda Galakse virkelig så stor? Hun ser jo så liten ut der hun er der oppe. Hun er bare som et knappenålshode.
-          Enda er det massevis av galakser som vi ikke ser. Et romteleskop som heter Hubble tok en gang et bilde ut i verdensrommet som han trodde var helt tomt, Overraskelsen var stor da bildet var fylt av galakser.

-          På bildet går an å se noen galakser, men alle småprikkene er også galakser, kan hende like store som Andromeda Galakse og Melkeveien.
-          Men nå tror jeg det er tid for å sove, sa feen og tok frem tryllestaven.
Galaksakse, galaksinne, galaksute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: