torsdag 30. april 2020

1001 godnatthistorier - 259. Historien om Pia Pultost


259. Historien om Pia Pultost
-          Jeg vet du ikke er særlig glad i Gram Gammelost, men da jeg var i ostedisken ettermiddag, fikk jeg høre av Pia Pultost at du ikke likte henne heller. Er det sant, spurte fru Fantasia da hun brettet til side en flik av dyna og satte seg.
-          Jeg har da smakt på henne, men hun var litt skarp i smaken, syntes jeg.

-          Det var ikke det beste jeg har smakt, nei. Det hjalp ikke at Karl Karve hadde blandet seg inn. Heller tvert imot. Enda Karl kommer fra Inderøy.

-          Nå var ikke Karl Karve særlig begeistret over å bli blandet inn i Pia Pultost, fortalte feen. - Pia ser delikat ut når hun står i butikkhyllene i fine bokser, men åpner du boksen, er det en annen sak. Ikke rart at Karl helst vil være et annet sted.

-          Men er Karl Karve først havnet i boks sammen med Pia, er det ikke lett å unnslippe. Pia forsøker hele tiden å forklare Karl at hun er like sunn som Gram Gammelost. De to er faktisk noe av det sunneste man kan ha på brødskiven, prøver hun å si, men Karl tror ikke på henne.
-          Hvordan kan noe som smaker vondt, være sunt? Du bare tuller, sier han.
Det er da Pia begynner å snakke om hvordan hun ble til og hvordan hun fikk navnet sitt. Karl tror ikke på noe av det hun sier, men siden han ligger der i pultostmassen, må han høre på hva hun sier.
-          For lenge, lenge siden ble jeg funnet i en skolepult. Det var en liten gutt som hadde med seg skummetmelk som skolemat i en boks. Av en eller annen grunn glemte han meg under pultlokket.

-          Der ble jeg liggende i lange tider helt til sommerferien var slutt. Da skolen startet utpå høsten, var det noen som lurte på hvorfor det luktet så rart i klasserommet. Til slutt ble jeg funnet. Lærmann Lærer syntes ikke jeg luktet så ille. Derfor stakk han fingeren ned i meg og smakte. Slik ble jeg kalt pultost.
-          Jeg ble aldri like populær som Juul Geitost, men det bryr jeg meg lite om. Noen sier til og med at Juul er så usunn at han ikke lenger får lov til å være med på skolematen på noen skoler og i noen barnehager. Jeg har ikke forstått hvorfor jeg nesten aldri er med i matpakkene.
-          Da skulle du spurt meg, svarte Karl Karve. – Nå har jeg vært med deg i årevis, men du spør aldri noen. Du er akkurat som Gram Gammelost. Han blir heller aldri bedt med i matpakkene. Det hjelper ikke å være sunn, man må være grei og snill også. Begge dere er litt skarpe i smaken. Det vet jeg godt siden jeg har vært sammen med deg i årevis. Hadde jeg kunnet velge, ville jeg heller vært sammen med Brørs Brød, for han smaker godt.
-          Jeg kjenner jeg blir helt salig når jeg tenker på en helt fersk og nybakt skive av Brørs Brød med et lag av ekte Smurf Smør og oppå der masse ekte Hogne Honning.
-          Hadde jeg kunnet bestemme, sa Karl Karve, - så hadde det vært til pass for deg om du var blitt liggende i pulten den gangen og ingen hadde funnet deg.
Pilt, palt, pute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: