torsdag 3. februar 2022

1001 godnatthistorier - 868. Historien om Terje Tegneblokk

 

868. Historien om Terje Tegneblokk

-          Da Terje Tegneblokk kom ut fra papirfabrikken, visste han ikke hva han skulle bli, sa fru Fantasia og flyttet på hodeputen før hun satte seg ved siden av M.

-          Gregers Gran hadde ikke sagt noen ting den dagen han ble hugget og fraktet ut av skogen sammen med mange andre trestammer.

-          Han kunne vel ikke si noe til Terje, mente M, - for Terje var jo ikke laget ennå. Dessuten hvordan kunne Gregers vite at han skulle bli tegnepapir? Han kunne jo like gjerne bli spikret på veggen i et trehus. Eller havnet i Oslo som julegran.

-          Du har så rett, så rett, svarte feen. – Da Terje lå på rull i papirfabrikken, hadde han ingen anelse om hva som skulle skje videre. Selv da han lå i butikken for finere papirartikler, visste han ikke hva som lå foran ham.

 

-          Ville han havne på barneværelset og bli fylt av barnestreker, eller ville en ekte kunstner kjøpe ham? Tegnepapiret som lå i stabler i butikken, pratet mye om hvilken skjebne som ville bli dem til del. Alle hadde hørt om Theodor Kittelsen som hadde laget tegninger av troll og mye annet rart.  Dessverre døde Kittelsen for over hundre år siden, men minnet om han levde i butikken. Noen av tegningene hans hang på veggene.

 

-          Den som kunne fått lov til å være sammen med Theodor Kittelsen, pleide Terje Tegneblokk å si høyt hver eneste kveld før lyset ble slukket i butikken.

-          En kveld i skumringen da jeg gikk forbi, hørte jeg Terje si dette til seg selv, og jeg bestemte at sannelig skulle han få sjansen til å møte kunstneren. Det skulle ikke mer til enn et lite dryss med stjernestøv før han lå på tegnebordet til Kittelsen i Løvlia i Sigdal. Utenfor vinduet skinte Mons Måne ned på Andersnatten.

 

-          Det første Kittelsen gjorde da han så det fine, nye tegnepapiret, var nettopp å tegne Andersnatten rett etter solnedgang. Svend Svarttrost passet på å sette seg ned i toppen av et grantre slik at han ble med på tegningen. Lytter man godt, kan man nesten høre Svend synge den litt triste sangen sin.

-          Terje syntes det var litt skummelt med alle trollene som Kittelsen tegnet enda kunstneren sa at det ikke var noe å være redd for. Men Terje var redd likevel, for trollene så veldig ekte ut. Heldigvis kunne de ikke røre på seg. Alle satt fast på papiret slik de var tegnet.

-          Hadde det ikke vært for meg, spørs det om Kittelsen hadde kunnet tegne så fine tegninger, sier Terje Tegneblokk den dag i dag der han ligger i butikken. – En vakker dag kommer det muligens en ny kunstner som er like flink som Theodor Kittelsen. Da venter det mye berømmelse på ham eller henne og kanskje litt på meg også. Ingen vet hva fremtiden har med seg.

Tegn, tagn, tute, så var den historien ute

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: