onsdag 9. februar 2022

1001 godnatthistorier - 874. Historien om Sokrates Sofa

 

874. Historien om Sokrates Sofa

-          Sokrates Sofa er stolt av navnet sitt, sa fru Fantasia og slo seg ned i fotenden av senga til M.

-          Hvorfor det, spurte M.

-          Han har navnet sitt etter en gresk filosof som levde for omtrent 2.500 år siden og som het Sokrates.

-          Lediggang er roten til alt godt, mente Sokrates Sofa, - men bare hvis man bruker tiden til å tenkt og stille spørsmål.

 

-          Lediggangen må ikke bli en sovepute, sa Sokrates.

-          Hva er en sovepute for noe rart, spurte M.

-          Det sier vel seg selv? Det er en pute som man legger under hodet når man skal sove. Sofagriser bruker ikke soveputer. De bruker puter slik at de verken sitter eller ligger. De er heller ikke som vanlige griser. Dessuten elsker de potetgull og annet snask. De liker heller ikke å tenke for mye, for da får de vondt i hodet.

 

-          Ikke noe er så morsomt som å tenke, mente Sokrates. – Da vet man aldri hva som kan skje. I tankeskogen er det mange trær og mye annet rart. Det gjelder bare om å stille spørsmål hele tiden, og hva er da bedre enn å legge seg ned på en myk sofa slik? Man må bare passe seg for å spise for mye potetgull, for da blir man fort trett og sovner, og da blir man ikke noe annet enn akkurat en sofagris.

-          Det fine med å spørre er at det bestandig er nye spørsmål. Ingen svar er helt sikre fordi det alltid er nye spørsmål å stille. Alt kan gjøres litt bedre. Jeg er helt sikker på at verden ville vært et bedre sted om det var flere sofaer rundt omkring. I det hele tatt tenkes det alt for lite. Akkurat det kan jo ha noe å gjøre med at vi sofaer er utstyrt med rygg og armlener og at det er for lett å sovne. I det osmanske rike ble riksrådet kalt for divan. Når osmannerne møttes for å rådslå, hadde de puter som var satt opp mot veggen der divanene stod. Når man ikke hadde noe å si, kunne man bare legge seg ned. De putene osmannerne brukte, var ikke soveputer; de var tenkeputer. Dessverre forsvant alle tenkeputene sammen med det osmanske riket.

-          De ble kanskje til hodeputer, spurte M og så opp på feen.

-          Noen ble til hodeputer, andre til soveputer. Og Sokrates, filosofen, stilte alt for mange spørsmål. Mange likte ikke de spørsmålene – de ville heller ha svar eller soveputer. Hadde det ikke vært for at noen stadig vekk lurte på ting, ville vel mange trodd at jorda var flat fremdeles.

-          Sokrates Sofa mener at flere burde slappe av litt mer og legge seg ned på sofaen litt oftere. Hva skal det være til å streve livet av seg på det som kalles fitness sentere og se seg selv i speilet hele tiden akkurat som Narcissus gjorde den gangen han fant speilbildet sitt i en vanndam. Han ble så betatt av synet at han ble værende der resten av livet.

-          Ikke så veldig annerledes enn alle de som holder på med å ta bilder av seg selv over alt med mobiltelefonene sine, sa feen. – Ikke så veldig smart. Det er nok bedre å legge seg ned på Sokrates Sofa og lage seg sine egne bilder og spørsmål i eget hode.

Sofalo, sifali, sufalute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: