mandag 21. februar 2022

1001 godnatthistorier - 885. Historien om Snøfte Snekker

 

885. Historien om Snøfte Snekker

-          Hvem er det som har hamret slik hele dagen, spurte M da fru Fantasia satte seg på sengekanten.

-          Det er vel Harald Hammer tenker jeg, sa feen. – Ingen kan hamre slik som han.

-          Det vet jeg godt, for du har jo fortalt om ham før. Jeg husker Gundersen holdt på med å lage ny terrasse for noen år siden. Det var forresten i godnatthistorie nummer 19 om jeg ikke husker feil. Men han kan vel ikke lage nye terrasse nå igjen?

-          Da må det være Snøfte Snekker. Han holder på så lenge han har materialer til å bygge hus av.

 

-          Han starter tidlig om morgenen og holder på til sene kvelden. Ingen er så flink til å bygge hus som Snøfte. Det eneste han forlanger er at husene skal være laget av tre. Mur og betong er ikke noe for Snøfte. Jeg tror vi tar en tur og hilser på ham, for nå er han vel snart ferdig med arbeidsdagen.

Snøfte Snekker var på vei ned fra stigen da de kom.

-          Nei, er det deg, sa Snøfte. – Akkurat nå kunne jeg trengt litt hjelp for å bli ferdig med dette huset. Litt stjernestøv kunne gjort susen.

-          Hadde det bare vært så enkelt, sa feen. – Det som bygges fort, forsvinner fort. Du får nok fortsette med hammer og spiker og den andre redskapen du bruker.

-          Jeg får vel det, sa Snøfte og tørket svette av pannen. – Å være snekker og arbeide med tre er et slit, men du verden så fint det blir når jeg er ferdig.

-          Det vet vel jeg som har vandret omkring på jorden siden tidenes morgen. Jeg har sett alle de som har laget kunstverker, skip og hus av tre. Alle sammen har de vært slitne når Solfrid Sol har strukket ut de rosenrøde fingrene sine om kvelden og varslet om at det var tid for hvile. Jeg ser iallfall at mye går lettere i dag enn i tidligere tider.

-          Alt har sin tid, sa Snøfte og tørket svetten igjen. – Noen ganger kunne jeg ønske at jeg hadde vært steinhugger. Pyramidene i Egypt står der ennå etter at det meste som var laget av tre er forsvunnet. Hvor er de blitt av alle husene og skipene som tømrere og snekkere har vært med å bygge?

-          Jeg tror vi kan være glade for at de er forsvunnet, svarte feen. – Hvordan ville verden sett ut om alt som har vært, hadde eksistert fremdeles? Da hadde du neppe hatt arbeid og hele verden ville vært full av ting som ingen hadde bruk for.

-          Likevel kunne jeg ønske at jeg hadde vært med på byggingen av de store vikingskipene for tusen år siden, sa Snøfte.

 

-          Det hadde vært noe å bygge et langskip som Ormen Lange. Noen har bygd nesten like store skip som den, men med moderne hjelpemidler. Det blir liksom ikke det samme.

-          Jeg skal se om jeg ikke kan gjøre noe med det, sa feen, - men det får bli i en annen godnatthistorie, kan hende i historien om Ormen Lange.

Snift, snaft, snute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: