mandag 14. februar 2022

1001 godnatthistorier - 879. Historien om Valborg Valmue

 

879. Historien om Valborg Valmue

-          Jeg har det så travelt, jeg må skynde meg, skynde meg, skynde meg, hørte jeg noen si i blomsterenga. Kan du gjette hvem det var, spurte fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Kunne det være Vårhild Vår?

M så ut som et lite spørsmålstegn.

-          Nei, det var Valborg Valmue. Hun hadde det travelt med å springe ut til Valborgsnatten 30. april.

-          Hvorfor kunne hun ikke vente til det ble litt varmere i været?

 

-          Da kjenner du ikke Valborg. Valborgsnatten er nemlig den natten da folk trodde at alle heksene reiste til Bloksberg. Skulle de sette seg på kosteskaftene sine og fly gjennom lufta, var de nødt til å ha med seg en gul valmue. Mange tror at slik er det den dag i dag.

-          Men kan de heksene ikke ta fly til Bloksberg slik som andre gjør når de skal ut å reise?

-          Har du noen ganger sett hekser på fly, spurte feen.

-          Nei, svarte M. – Men jeg vet ikke helt hvordan hekser ser ut. Jeg har hørt at de ser helt vanlige ut.

-          Det er det som er det skumle med hekser. Det er helt umulig å se hvem som er hekser og hvem som ikke er det.

-          Det der tror jeg ikke noe på, svarte M.

-          Du får tro hva du vil, men hekser finnes akkurat som Bloksberg ligger der det har ligget i tusener av år. Hvorfor tror du at det ikke er noen gule valmuer å se i slutten av april.

-          Jeg har ingen anelse!

-          Det er ganske enkelt fordi heksene har plukket dem, og der er derfor Valborg Valmue har det så helt forferdelig travelt. Når mai måned har vart noen dager, kan hun slappe mer av. Da er det tid for å sett frø, valmuefrø. Det er også viktig. Hva ville frøloff vært uten valmuefrø?

 

-          Nå ble jeg nesten sulten, sa M. – Frøloff er noe av det beste jeg vet. Frøloff med Smurf Smør og Jorunn Jordbær!  Jeg tror det ligger litt frøloff i brødskuffen. Så det er virkelig Valborg Valmue som har laget alle de frøene?

-          Ja, det stemmer. Når Valborgsnatten er over, kan hun konsentrer seg om å sette frø. Noen av dem slipper hun ned i blomsterenga slik at det blir flere valmuer der neste år, men mye havner på frøloff og andre bakevarer.

-          Så mye rart du har å fortelle, sa M. – Kan du ikke fortelle mer enn 1.001 godnatthistorier?

-          Jeg sier som mannen som satte seg ned på baken: Alle ting har en ende. Men du kan jo lage dine egne historier, kan du ikke?

-          Kan jeg det, tror du?

-          Klart du kan! Tenk bare på den frøloffen jeg snakket om. Hva kan ikke skje om du setter ben på loffen? Tolv ben, for eksempel. Seks av bena vil gå den ene veien. De andre seks vil gå motsatt vei. Hva hender da? Enten blir loffen delt i to eller så kan noe helt annet hende. Seks av skoene kan blir dratt av slik at halvdelen av loffen bare må henge med den andre halvparten. Eller noe helt annet kan skje. Det er ingen grenser for hva som kan hende i en godnatthistorie.

-          Javel, sa M.

-          Men nå er jeg visst helt på vidvanke. Jeg snakket om Valborg Valmue og nå er det snart sovetid!

-          Kan jeg ikke spise en skive med frøloff, Smurf Smør og Jorunn Jordbær først for magen min rumler skikkelig nå?

-          Javel, da, men husk å pusse tennene etterpå!

Vil, val, vute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: