fredag 1. januar 2021

1001 godnatthistorier - 493. Historien om Edvina Eple

 

493. Historien om Edvina Eple

-          I kveld er tiden kommet for å fortelle om Edvina Eple, sa fru Fantasia og satte seg i hodeenden av senga.

-          Hvorfor akkurat i kveld?

-          Hvorfor ikke? Nå har jeg snart fortalt fem hundre godnatthistorier. Da tenkte jeg det var på tide.

-          Edvina Eple er en av de beste fruktene som finnes, fortsatte feen. - Hele sommeren bruker hun på å vokse seg søt og god.

 

-          For lenge, lenge siden vokste hun i Edens hage på kunnskapens tre. Gud sa til Adam og Eva at de kunne spise av all frukten i hagen, men ikke av eplene på kunnskapens tre. Så gjorde de det likevel og ble jaget ut av Edens hage.

-          De som har laget Apple datamaskiner husket den historien da de laget varemerket eller logoen for Apple.

 

-          På logoen til Apple er det tydelig å se at noen har vært og forsynt seg og tatt en stor bit.

-          Edvina Eple trivdes ikke særlig godt da hun ble alene i Edens hage. Derfor bestemte hun seg for å flytte etter Adam og Eva. Det er grunnen til at vi finner epletrær i mange hager.

-          For omtrent to hundre og femti år siden ble det født en mann i Amerika. Da han ble voksen, bestemt han seg for å plante epletrær i store deler av Amerika. Han tenkte at innvandrerne hadde godt av å spise minst ett eple hver dag, for han hadde hørt at «an apple a day keeps the doctor away». Han plantet så mange epletrær at han ble kalt Johnny Appleseed.

-          Lenge var det Edvina Eple som var den mest populære frukten. Nå er det Barry Banan som er sjefen. Edvina bryr seg ikke mye om det, for hun vet at Barry ikke er særlig holdbar. Etter noen dager får han svarte flekker og må spises eller kastes. Hvem har egentlig lyst til å spise frukt begynner å råtne?

 

-          Ett av de beste stedene i verden er Hardanger, mener Edvina Eple. Våren og varmen kommer tidlig i Hardangerfjorden. Allerede mens snøen ligger i fjellene omkring, bestemmer Edvina seg for å springe ut.

 

-          Da er humler, bier og andre insekter velkomne. Edvina Eple er ikke begeistret for Roger Rognebærmøll. Han flyr stadig vekk feil og legger eggene sine i blomstene til Edvina. Når det er lite blomster på Ragnfrid Rogn er det helt ille.

-          Høsten er den beste tiden for Edvina. Det fine med Hardanger er at nattefrosten kommer sent, gjerne etter eplehøsten. Snart Snø kan igjen komme i fjellene omkring, men nede ved fjorden er det godt og varmt.

-          Edvina vet ikke helt hva som er best av å komme i fruktdisken i butikken, å bli syltetøy, eplemos, eplemost eller eplesider. Alt sammen er i grunnen like fint. Det som er bra, er at hun vet at hun blir satt pris på, at hun får en prislapp på seg. Da vet hun at det har vært verdt strevet å holde seg fast på eplegrenen hele sommeren.

 Pris, pras, prute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: